25.4 C
Kuala Lumpur
Monday, December 4, 2023

Strok haba: Tiada kematian baharu direkodkan

Bilangan kumulatif kes kematian akibat strok haba kekal sebanyak satu kes sahaja

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

TIADA kes kematian baharu akibat strok haba dilaporkan pada Minggu Epidemiologi (ME) ke-21/ 2023.

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa berkata, secara keseluruhannya jumlah kes kumulatif penyakit berkaitan cuaca panas dari ME 16/2023 sehingga ME 21/2023 adalah sebanyak 34 kes.

“Dari jumlah ini, pecahan kes mengikut diagnosis adalah 20 kes kelesuan haba, sembilan kes kejang haba, dan lima kes strok haba.

“Bilangan keseluruhan kes berkaitan cuaca panas mengikut negeri adalah 10 kes di Kelantan, tujuh kes di Sarawak, tujuh kes di Sabah, dua kes di Kedah, empat kes di Melaka dan masing-masing satu di Pahang, Terengganu, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur serta Perak.

“Ini menjadikan bilangan kumulatif kes kematian akibat strok haba kekal sebanyak satu kes sahaja iaitu yang dilaporkan pada 25 April 2023 dan smua kes lain adalah stabil dan telah discaj,”katanya menerusi kenyataan di sini.

Beliau berkata, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menasihatkan orang ramai agar mengehadkan tempoh berada di kawasan panas terik dan mengurangkan aktiviti fizikal lasak semasa cuaca panas.

“Orang ramai juga digalakkan untuk kerap minum air bagi memastikan hidrasi badan mencukupi,”katanya.

Sementara itu, Dr Zaliha turut mengulas mengenai perkembangan terkini peratusan kes COVID-19 pada minggu sama.

Beliau berkata, peratusan menunjukkan penurunan sebanyak 9.9 peratus berbanding 6,439 kes yang dilaporkan pada ME 20/2023.

“Dalam pada itu, kadar kemasukan pesakit COVID-19 termasuk pesakit yang disyaki COVID-19) ke fasiliti kesihatan awam juga menunjukkan penurunan dari 5.8 kepada 5.3 bagi setiap 100,000 penduduk pada ME 21/2023 berbanding ME 20/2023.

“Peratus pengisian katil Unit Rawatan Rapi (ICU) dan peratus pengisian katil bukan kritikal COVID-19 masing-masing menurun sebanyak 4 peratus pada ME 21/2023 berbanding ME 20/2023,” katanya.

Menurutnya, pada ME 21/2023, sebanyak 113 varian baharu dilaporkan yang terdiri daripada 87 kes VOC dan 26 VOI dan kesemuanya adalah varian Omicron.

“Sehingga kini, jumlah kumulatif bagi kes XBB.1.16 (Arcturus) dan ‘sublineages’ adalah sebanyak 50 kes yang kesemuanya adalah kes tempatan.

“Pecahan kes merangkumi 15 kes di Melaka, 11 kes di Selangor, tujuh kes di WP Kuala Lumpur, enam kes di Sarawak, empat kes di Johor, masing-masing dua kes di Perak dan Sabah serta masing-masing satu kes di Negeri Sembilan, Perlis, dan WP Putrajaya,” katanya.

Ujarnya lagi, berdasarkan data sehingga 27 Mei 2023, hanya 50 peratus (16,335,353) penduduk Malaysia telah menerima dos penggalak pertama dan 2.5 peratus (823,317) sahaja telah menerima dos penggalak kedua.

Beliau turut memberi jaminan keadaan jangkitan COVID-19 di Malaysia masih terkawal dan perkhidmatan kesihatan di hospital tidak terjejas.

KKM juga ingin mengingatkan orang ramai untuk sentiasa mematuhi SOP yang berkuat kuasa seperti memakai pelitup muka semasa menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam seperti bas, kereta api, teksi dan lain-lain serta pemakaian pelitup muka di fasiliti kesihatan seperti hospital, klinik, pusat hemodialisis dan yang setara dengannya.

“Pemakaian pelitup muka juga sangat digalakkan terutamanya bagi yang bergejala atau apabila berada di tempat tertutup, sempit, dan sesak bagi melindungi keluarga, jiran dan sahabat handai daripada mendapat jangkitan COVID-19,” tambahnya. – Edisi 9

Terkini

Lantik Raja Affandi sebagai Ahli Dewan Negara – Shabery

KERAJAAN diminta mempertimbangkan cadangan melantik calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Kemaman, Jeneral (B) Tan Sri...

Lagi Artikel Berkaitan