27.5 C
Kuala Lumpur
Monday, June 5, 2023

Polis buru perompak berbaju kurung di Kuching

Mesti Baca

Ahmad Shazwan Md Yusof
Wartawan Edisi 9

POLIS mengesan dua individu yang disyaki terlibat dalam satu kejadian rompakan di sebuah pasar raya di MJC Batu Kawah, Kuching pada 22 Mei lalu.

Ketua Polis Ibu Pejabat Daerah (IPD) Padawan, Abang Zainal Abidin Abang Ahmad berkata, pihaknya menerima satu laporan daripada pekerja premis yang berusia 20 tahun berhubung kejadian tersebar.

“Pada 22 Mei, semasa pengadu bersama rakan sekerja sedang bekerja telah didatangani seorang individu berpakaian seperti wanita dan membawa senjata iaitu pisau.

“Suspek kemudiannya merampas peti wang tunai di kaunter juruwang dan terus melarikan diri,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Sementara itu, beliau berkata, polis mengesahkan seramai dua suspek terlibat dalam kejadian itu, seorang menunggu di motosikal dan seorang lagi masuk ke premis dan melarikan peti wang.

Baca juga:   Individu positif Covid-19 dikesan daftar masuk 523 premis

Katanya, kedua-dua suspek dipercayai penduduk tempatan berdasarkan kepada dialek pertuturan.

“Mangsa dan rakan sekerja lain tidak mengalami kecederaan semasa kejadian. Kes disiasat di bawah Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan iaitu siasatan kes rompakan berkumpulan.

“Satu pasukan khas telah ditubuhkan untuk mengesan dan menangani kes tersebut.

“Usaha bersama pasukan sahabat daripada IPD berdekatan serta pihak Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) IPK Sarawak sedang digembleng untuk menumpaskan suspek terlibat,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Baca juga:   Ibu terdesak mencuri demi anak demam terima bantuan polis

Terkini

Agihan kerusi BN-PH di Terengganu selesai

PENGAGIHAN kerusi antara Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Terengganu sudah selesai dilakukan,...

Lagi Artikel Berkaitan