34.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 1, 2023

Kerja baik pulih dinding tercabut diambil tindakan segera

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERJA-kerja baik pulih dinding di dalam sebuah unit rumah di Perumahan Awam Loke Yew, yang telah tercabut akibat hujan ribut semalam, akan diambil tindakan segera.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam kenyataan berkata, pihaknya telahpun menutup serta memagar kawasan sisa dinding runtuhan menggunakan pita zebra bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku di tapak sisa runtuhan dinding tersebut.

Tambahnya, dinding sementara telah dipasang di unit terlibat sebelum kerja-kerja baik pulih dinding kekal dilaksanakan dalam tempoh terdekat.

“Selain itu, terdapat juga empat unit rumah di Blok 3, Perumahan Awam Seri Johor terlibat dengan insiden bumbung blok tercabut.

“Pihak DBKL telah mengambil tindakan segera dengan memagar kawasan sisa runtuhan menggunakan hazard tape untuk mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku di tapak sisa runtuhan bumbung tersebut,”ujarnya.

Jelasnya lagi, kerja-kerja pemasangan kanvas sementara telah dilakukan di bumbung unit terlibat sebelum kerja-kerja baik pulih bumbung kekal dilaksanakan dalam tempoh terdekat.

Sehubungan itu, bekalan elektrik di unit terlibat juga telah diputuskan bagi tujuan keselamatan.

“Penghuni yang terlibat telah berpindah ke rumah saudara mara di kawasan berhampiran. Tiada pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka buat masa ini,”katanya.

Semalam, media melaporkan dinding sebuah rumah flat di Kuala Lumpur tercabut akibat ribut yang melanda ibu negara, petang semalam. – Edisi 9

Terkini

SPRM tiada kuasa tentukan kelayakan calon pilihan raya

SPRM tiada kuasa untuk menentukan sama ada seseorang yang terpalit isu rasuah layak bertanding atau tidak dalam pilihan raya. Ketua Pesuruhjaya...

Lagi Artikel Berkaitan