27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, September 30, 2023

Alat penimbang ‘spring’ dimansuh tahun depan

Proses peralihan penggunaan alam timbang elektronik akan dilaksanakan secara berperingkat bagi memudahkan peniaga membuat persiapan.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

ALAT penimbang (ATN) spring untuk menyukat barangan jualan khususnya bahan mentah akan mula dimansuhkan tahun depan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, sudah tiba masanya industri perniagaan runcit dan pasar raya menggunakan alat timbang elektronik.

Jelas beliau, proses peralihan penggunaan alam timbang elektronik akan dilaksanakan secara berperingkat bagi memudahkan peniaga membuat persiapan.

“Kita kena akui mesin yang menggunakan elektronik ketepatannya, ia tidak boleh dipertikai jadi Malaysia tidak boleh ketinggalan.

“Maka mesin ATN  yang masih guna spring akan kita ubah secara peringkat. Saya memberikan masa setahun untuk mengadakan beberapa siri libat urus dengan pelbagai pihak supaya selepas setahun pelaksanaannya akan  mencapai objektif keseluruhan,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan sambutan Hari Metrologi 2023 di Putrajaya hari ini.

Penimbang spring menjadi pilihan utama peniaga untuk menimbang barangan jualan mereka pada masa kini. – Gambar hiasan

Salahuddin berkata, sehingga kini penggunaan alat timbang elektronik hanya pada kadar 25 peratus.

Dalam masa yang sama beliau berkata, KPDN juga akan menganjurkan seminar pelbagai pihak termasuklah sektor perniagaan dan ahli bidang metrologi bagi memperincikan hala tuju pelaksanaan perubahan alat timbang neraca.

“KPDN juga akan anjur seminar dengan pihak yang berkaitan termasuk pemain industri untuk perincikan lagi hala tuju konsep ini,”ujar beliau. – Edisi 9

Terkini

Lima nelayan Vietnam ditahan ceroboh perairan negara

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Bintulu menahan sebuah bot nelayan asing ketika leka melakukan aktiviti menangkap...

Lagi Artikel Berkaitan