28.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024

Dr. Muhammad Radzi, Ketua Pengarah Kesihatan baharu

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

DATUK Dr. Muhammad Radzi Abu Hassan dilantik sebagai Ketua Pengarah Kesihatan baharu berkuat kuasa 21 April 2023 bagi menggantikan Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah.

Beliau sebelum ini merupakan Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Penyelidikan dan Sokongan Teknikal) di Kementerian Kesihatan (KKM) sebelum dilantik sebagai Ketua Pengarah Kesihatan.

Menurut Menteri Kesihatan, Dr. Zaliha Mustafa, pelantikan Dr. Muhammad Radzi dibuat berdasarkan kelayakan dan pengalaman luas beliau dalam bidang perkhidmatan kesihatan negara.

“Saya mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Dr. Muhammad Radzi di atas pelantikan sebagai Ketua Pengarah Kesihatan berkuat kuasa 21 April 2023.

“Saya yakin dengan pengalaman, pengetahuan dan kepakaran serta kredibiliti Dr. Radzi mampu memberikan yang terbaik.

Advertisements

“Beliau juga mampu menjadi rakan pasukan bersama saya dalam memastikan matlamat dan agenda reformasi kesihatan negara dilaksanakan secara menyeluruh selaras Kertas Putih Kesihatan yang sedang dibangunkan agar masyarakat Malaysia Madani terus menikmati perkhidmatan kesihatan komprehensif, berkualiti serta mapan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sebelum ini, Dr. Muhammad Radzi juga pernah berkhidmat sebagai Ketua Jabatan Perubatan di Hospital Sultanah Bahiyah, Kedah.

Beliau juga pernah menjawat jawatan Ketua Penyelaras Perubatan Negeri Kedah dan Ketua Pusat Penyelidikan Klinikal Kedah, selain dilantik sebagai Ketua Perkhidmatan Gastroentrologi dan Hepatologi selain menjadi pengerusi pentauliahan bidang kepakaran kesihtaan dari tahun 2013 sehingga 2021. 

-EDISI9

Advertisements

Terkini

Mana mungkin saya berkomplot khianati parti UMNO – Nizar Najib

"MANA mungkin saya akan berkomplot untuk mengkhianati parti yang keluarga saya perjuangkan bersama-sama orang UMNO yang lain sejak ia...

Lagi Artikel Berkaitan