34.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 1, 2023

PRN: Calon UMNO akan guna lambang dacing – Zahid

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

UMNO akan menggunakan lambang dacing bagi calon-calon parti itu yang bertanding dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) membabitkan enam negeri tidak lama lagi.

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, parti-parti lain dalam Kerajaan Perpaduan pula akan menggunakan lambang pilihan masing-masing bagi calon mereka.

Beliau berkata, walaupun menggunakan lambang berbeza, parti-parti dalam Kerajaan Perpaduan akan menjalinkan kerjasama yang baik.

“Kita telah mengambil keputusan bahawa UMNO tetap akan menggunakan lambang dacing, lambang Barisan Nasional (BN), manakala parti-parti lain di dalam Kerajaan Perpaduan pula guna lambang masing-masing.

“Namun, kita  bergerak sebagai satu jentera, kebersamaan  antara parti-parti dalam jajahan itu,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Santunan Kasih Ramadan di Masjid Al-Ansar, Kem Sri Pantai, Seberang Takir, Terengganu malam tadi.

Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, perbincangan mengenai pengagihan kerusi secara formal pula belum dilakukan lagi.

“Agihan kerusi itu akan dilakukan tidak lama lagi untuk persediaan awal kerana PRN semakin hampir,” ujarnya.

Sebelum ini, enam negeri sepakat membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada dua minggu terakhir Jun depan bagi memberi laluan kepada PRN.

Enam negeri tersebut ialah Selangor,  Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kelantan, Kedah dan Terengganu. 

-EDISI9

Terkini

SPRM tiada kuasa tentukan kelayakan calon pilihan raya

SPRM tiada kuasa untuk menentukan sama ada seseorang yang terpalit isu rasuah layak bertanding atau tidak dalam pilihan raya. Ketua Pesuruhjaya...

Lagi Artikel Berkaitan