25.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Malaysia, Brazil kukuh kerjasama pertanian

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN Malaysia dan Brazil bakal memperkukuhkan lagi kerjasama antara dua negara berkenaan khususnya berkaitan bidang pertanian.

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu dalam satu perkongsian di Facebook rasmi beliau berkata, kerjasama itu adalah hasil pertemuan serta kunjungan hormat Duta Besar Brazil, Ary Norton De Murat Quintella.

“Perbincangan pada petang ini berkisar tentang kerjasama antara dua negara, Malaysia dan Brazil dalam bidang pertanian khususnya berkaitan dengan Jagung Bijian atau Grain Corn.

“Brazil adalah merupakan rakan dagang Malaysia yang sentiasa bergiat aktif dalam memperkukuhkan hubungan perdagangan pertaniannya.

“Bagi tempoh Januari hingga Oktober 2022, nilai import produk pertanian dan makanan daripada Brazil adalah sebanyak RM4.32 bilion,” katanya hari ini.

Selain daripada produk bijirin dan makanan ternakan, ujar Mohamad, Malaysia turut mengimport daging daripada Brazil.

Baca juga:   Sindir makan nasi guna tangan, bekas butler diraja dikecam

“MAFS komited menjalankan transformasi dalam bidang pertanian untuk menjamin kebolehcapaian makanan yang cukup dengan harga berpatutan kepada rakyat di kala negara berhadapan dengan inflasi makanan global,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan