24.6 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Kerjasama PH-BN hadapi PRN akan diputuskan hujung bulan ini

Mandat telah diperoleh daripada PKR untuk memulakan perbincangan berkenaan kerjasama tersebut dan ia akan diputuskan dalam kalangan parti gabungan PH.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEBARANG bentuk kerjasama antara Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Selangor akan diputuskan selewat-lewatnya hujung bulan ini.

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari berkata, beliau telah berjumpa secara tidak formal dengan beberapa pihak dalam BN bagi membincangkan perkara tersebut.

Menurut Amirudin yang juga pengerusi PH Selangor, dalam minggu ini atau awal minggu depan, beliau akan buat pengumuman.

“Hari ini saya akan membawa ke mesyuarat exco dan membuat keputusan tertentu.

“Ia adalah perbincangan yang sangat positif dan saya berharap ia akan mewakili sentimen dalam kerajaan Persekutuan.

“Harap selewat-lewatnya bulan ini, kita sudah tentukan jenis kerjasama dan selepas itu, pada Februari dan seterusnya kita membuat persiapan untuk pilihan raya negeri,” katanya.

Baca juga:   JPJ lancar kempen transaksi tanpa tunai mulai 1 Dis

Beliau berkata demikian kepada media selepas menyampaikan Majlis Amanat Tahun Baharu 2023 kepada penjawat awam di negeri itu hari ini.

Amirudin juga berkata, mandat telah diperoleh daripada PKR untuk memulakan perbincangan berkenaan kerjasama tersebut dan ia akan diputuskan dalam kalangan parti gabungan PH.

“Secara asasnya saya tahu tidak ada tentangan, cuma kita kena melihat formulanya. Saya tak jumpa (ahli BN) secara formal, kita jumpa secara tidak rasmi di acara dan majlis dan dinyatakan tarikh dan waktu yang perlu ditetapkan.

“Maksudnya kita kena buat permulaan kepada perbincangan. Itu kena ada kerangka kerja… Jadi kita kena mulakan dengan beberapa kerangka kerja, apa yang perlu dimulakan dan sebagainya,” kata beliau. – Edisi 9

Baca juga:   Malaysia sedia kembali sebagai hab pelaburan - Ismail Sabri

Wartawan

Terkini

Cerun runtuh: Jalan depan Balai Polis Senawang ditutup sementara

JALAN Persiaran Senawang 3 (N035) berhadapan Balai Polis Senawang, ditutup sementara kepada semua jenis kenderaan akibat cerun runtuh di...

Lagi Artikel Berkaitan