25 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

12 lorong RFID akan ditambah, April depan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEBANYAK 12 lorong Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) akan ditambah selewat-lewatnya pertengahan April ini bagi menangani masalah kesesakan di plaza tol.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, pihaknya telah memanggil wakil dari Kumpulan Touch ‘n Go Malaysia, Lembaga Lebuhraya Malaysia dan PLUS Malaysia pagi ini bagi mendapatkan maklumat jelas mengenai isu RFID.

“Berdasarkan rungutan yang banyak diterima, rata-rata pengguna transaksi ini mengeluh mengenai kekurangan laluan transaksi RFID yang menyebabkan kesesakan teruk di plaza tol.

“Isu keselamatan juga turut dibangkitkan di mana pengguna jalan raya mempersoalkan kedudukan laluan RFID di plaza tol yang berubah-ubah yang telah menyebabkan kemalangan.

“Sehubungan dengan itu, dalam pertemuan ini, saya sudah mengarahkan tindakan diambil secepat mungkin yang menjurus kepada penyelesaian masalah di samping memastikan keselamatan semua pihak terjamin,” katanya menerusi hantaran di Facebook beliau hari ini.

Baca juga:   Mahkamah tolak permohonan batal warta LTTE sebagai pengganas
Alexander bertemu dengan wakil dari Kumpulan Touch ‘n Go Malaysia, Lembaga Lebuhraya Malaysia dan PLUS Malaysia pagi tadi.

Beliau berkata, kesepakatan sudah dicapai dan pihak PLUS Expressway Berhad sudah bersetuju untuk menambah lorong RFID demi keselesaan pengguna.

“Buat permulaan, sebanyak 12 lorong akan ditambah selewat-lewatnya pertengahan April ini.

“Perincian lokasi lorong yang akan ditambah dan lain-lain perkara berkaitan akan turut diumumkan hari ini,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Program pembangunan luar bandar harus relevan, tidak bertindih

KERAJAAN perlu meneliti keberkesanan semua program pembangunan luar bandar yang dilaksanakan ketika ini bagi memastikan ia relevan dan menepati...

Lagi Artikel Berkaitan