24 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 1, 2022

Jalaluddin cadang bentuk kerajaan perpaduan, Muhyiddin PM

Asas utama penolakan terhadap PH ini adalah atas kegagalan pentadbiran negara dan keruntuhan negara semasa 22 bulan diperintah mereka pada PRU14 lalu.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

AHLI Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Seri Jalaluddin Alias mencadangkan sebuah kerajaan perpaduan (unity government) dibentuk tanpa Pakatan Harapan (PH) bagi menerajui kerajaan.

Beliau berkata, kerajaan yang dibentuk kelak perlu diterajui oleh Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri.

Menurutnya, pendirian tersebut mengambil kira tiada satu parti pun yang beroleh majoriti mudah untuk membentuk kerajaan baharu, namun, kesejahteraan rakyat dan kemajuan negara ini harus diteruskan dengan dipimpin oleh sebuah kerajaan stabil serta berpengalaman.

“Asas utama penolakan terhadap PH ini adalah atas kegagalan pentadbiran negara dan keruntuhan negara semasa 22 bulan diperintah mereka pada PRU14 lalu.

Baca juga:   Budak 3 tahun disahkan dijangkiti HFMD bukan cacar monyet

“Perkara ini sewajarnya menjadi collective responsibility dalam kalangan ahli-ahli Dewan Rakyat Barisan Nasional (BN), PN, Parti Pejuang Tanahair (Pejuang), Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Bebas.

“Secara terbuka, saya mengambil sikap berjiwa besar dan matang dalam kolektif politik untuk mencadangkan Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri atas kerangka bahawa PN memiliki jumlah kerusi kedua tertinggi dalam Dewan Rakyat selepas PH,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jalaluddin yang memenangi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) bagi Parlimen Jelebu itu juga berkata, cadangan tersebut adalah atas prinsip untuk memastikan rakyat dan negara ini terus berada dalam keadaan stabil dan makmur seperti mana BN perjuangkan.

Baca juga:   Muhyiddin tidak pernah tawar jawatan TPM kepada Shafie Apdal

Dalam pada itu, Jalaluddin menasihatkan semua ahli UMNO dan BN menerima keputusan PRU15 dengan matang.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Klip video amaran rusuhan 13 Mei kandungan berbayar – MCMC

TIGA klip video berhubung amaran rusuhan 13 Mei yang dimuatkan di dalam aplikasi TikTok merupakan kandungan berbayar, kata Suruhanjaya...

Lagi Artikel Berkaitan