32.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 21, 2024

PN, PH patut berlapang dada tubuh kerajaan, bukan BN

Sepatutnya mereka berbincang sesama sendiri dan bukannya masing-masing memujuk rayu UMNO, BN untuk bersama mereka membentuk kerajaan.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PENGERUSI Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim sepatutnya berlapang dada untuk berbincang dan bergabung bagi menubuhkan kerajaan.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, ini kerana kedua-dua parti tersebut mempunyai bilangan kerusi terbanyak dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), sekali gus boleh membentuk kerajaan yang kukuh.

Beliau berkata, namun oleh kerana kedua-dua pemimpin parti berkenaan enggan bertolak-ansur maka mahu tidak mahu mereka terpaksa mendapatkan Barisan Nasional (BN) untuk membentuk kerajaan.

“Sepatutnya ‘Abah PN’ dan ‘Papa PH’ berlapang dada untuk berbincang dan bergabung buat kerajaan jika betul Abah dan Papa prihatin dengan anak-anak Abah dan Papa.

“Sebab PN dan PH adalah gabungan yang banyak menang kerusi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), patutnya mereka berbincang sesama sendiri dan bukannya masing-masing memujuk rayu UMNO, Barisan Nasional (BN) untuk bersama mereka bentuk kerajaan.

NUR JAZLAN MOHAMED

“BN hanya menang 30 kerusi saja dan memang layak untuk duduk sebagai pembangkang,” katanya sambil menasihatkan agar tidak menjadikan UMNO atau BN sebagai kambing hitam.

Nur Jazlan yang juga Ketua UMNO Bahagian Pulai berkata, orang ramai juga perlu menghentikan segala fitnah dan persepsi buruk terhadap BN terutamanya UMNO yang kononnya terhegeh-hegeh mahu bersama-sama Anwar dan DAP.

“Saya tahu itu semua adalah permainan politik kotor pihak tertentu yang mahu memburuk-burukkan BN dan menyerang Presiden UMNO,” katanya.

Beliau berkata, pucuk pimpinan UMNO dan BN sebenarnya berjiwa besar apabila sanggup mengetepikan pendirian No Anwar No DAP demi memenuhi titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Malah tindakan pucuk pimpinan BN serta UMNO itu telah menyelamatkan negara daripada tergantung tanpa Parlimen.

“Sehingga ke saat akhir, tumpuan awam terarah kepada BN yang hanya ada 30 kerusi untuk memastikan sebuah kerajaan diwujudkan selepas PRU15.

Namun menurutnya, segalanya sudah terjawab.

“Anwar akhirnya dapat jadi PM (Perdana Menteri). Awal-awalnya banyak sangat telahan dan gosip liar yang tuduh BN memang nak bergabung dengan PH untuk bentuk kerajaan.

“… tapi drama empat hari selepas PRU15 berakhir bila BN kena juga buat keputusan untuk buat kerajaan walaupun pendirian BN pada asasnya mahu jadi pembangkang seperti yang rakyat mahu,” katanya.

-EDISI9

Terkini

GTR Burger hargai petugas media, lancar menu ‘Sliders’

TANPA bantuan rakan-rakan media, GTR Burger tidak mungkin berkembang pantas dan dapat menembusi pasaran dalam masa yang singkat. Itu ungkapan...

Lagi Artikel Berkaitan