29.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

Pengurus bank licik perdaya duit pelanggan RM14 juta

Pihaknya setakat ini menerima 47 laporan polis melibatkan kerugian lebih RM14 juta dengan melibatkan suspek sama dan mangsanya adalah pelanggan bank berkenaan.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

POLIS berjaya menangkap seorang pengurus bank licik yang memperdaya pelanggan bank untuk menyertai satu skim pelaburan terbongkar sehingga mencecah kerugian sebanyak RM14 juta.

Lelaki berusia 59 tahun itu dipercayai menawarkan skim berkenaan sebelum bertindak mengeluarkan wang akaun bank mangsa tanpa pengetahuan.

Menurut Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Cha Hoong Fong, penahanan suspek dilakukan hasil laporan polis seorang pengurus kedai emas yang menyedari wang akaun banknya berjumlah RM850,000 dikeluarkan pada 14 Januari lalu.

“Wanita berusia 60 tahun itu mengesyaki perbuatan berkenaan dilakukan suspek di sekitar daerah ini tanpa kebenarannya.

“Siasatan mendapati mangsa berurusan dengan pengurus bank itu untuk memasuki skim pelaburan berjumlah RM130,000 pada 2 Disember 2020.

Baca juga:   Suami maut ditikam isteri sendiri di depan anak

“Wanita itu kemudian mengizinkan suspek menguruskan akaun bank miliknya dan turut menyerahkan buku akaun bank bagi pelaburan yang ditawarkan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ujar Hoong Fong lagi, pihaknya bertindak menahan suspek atas waran tangkap yang dikeluarkan oleh mahkamah hari ini.

“Kertas siasatan telah dilengkapkan dan mendapat arahan pertuduhan di bawah Seksyen 403 Kanun Keseksaan esok.

“Empat pertuduhan dikenakan ke atas suspek dengan melibatkan kerugian RM164,000,” katanya.

Menurutnya, pihaknya setakat ini menerima 47 laporan polis melibatkan kerugian lebih RM14 juta dengan melibatkan suspek sama dan mangsanya adalah pelanggan bank berkenaan.

“Siasatan lanjut masih diteruskan dengan kerjasama pasukan khas dari Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman dan Selangor,” katanya. 

Baca juga:   Pemandu 'samseng' sepak penunggang motosikal diburu

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Misi banjir: PDRM terima bot daripada 7-Eleven Malaysia

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) menerima sumbangan 30 buah "inflatable boat" daripada Syarikat 7-Eleven Malaysia Sdn. Bhd. untuk kegunaan misi...

Lagi Artikel Berkaitan