31.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, May 23, 2024

Gempa bumi di China: 46 terbunuh, 16 hilang

Gempa itu berpusat di Luding, sebuah pekan terpencil di kawasan pergunungan kira-kira 226 kilometer dari Chengdu.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEKURANG-kurangnya 46 orang dilaporkan terbunuh manakala 16 lagi hilang dalam kejadian gempa bumi berukuran magnitud 6.6 yang melanda barat daya China, semalam.

Menurut media tempatan, gempa pada pukul 1 petang waktu tempatan pada kedalaman 10 kilometer menggegarkan wilayah Sichuan.

Impak kejadian turut menyebabkan batu dan tanah jatuh dari lereng gunung menyebabkan kerosakan pada rumah dan gangguan bekalan elektrik.

Kira-kira 21 juta penduduk di bandar Chengdu, Sichuan minggu lalu diletakan di bawah perintah berkurung COVID-19.

Lapor BBC, gempa itu berpusat di Luding, sebuah pekan terpencil di kawasan pergunungan kira-kira 226 kilometer dari Chengdu.

Media tempatan melaporkan 17 kematian dicatatkan di bandar Ya’an manakala 29 lagi di kawasan berhampiran wilayah Ganzi.

Advertisements

“16 lagi penduduk hilang dan 50 lagi cedera,” kata stesen CCTV malam tadi.

Sementara itu, khemah dibangunkan untuk lebih 50,000 orang yang dipindahkan dari kediaman masing-masing kerana didapati tidak selamat akibat gempa bumi.

Gempa bumi dan penutupan susulan gelombang haba dan kemarau menyebabkan bekalan air dan elektrik terputus memandangkan Sichuan bergantung kepada kuasa hidro.

Bencana gempa bumi terburuk dialami China adalah 7.9 magnitud pada 2008 yang mengorbankan hampir 90,000 orang di Sichuan.

Gegaran itu memusnahkan bandar, sekolah dan komuniti luar bandar di luar Chengdu, yang membawa kepada usaha selama bertahun-tahun untuk membina semula dengan menggunakan bahan yang lebih tahan.-Agensi

Advertisements

Terkini

Malaysia muncul Raja Sepak Takraw Dunia yang baharu!

MALAYSIA muncul sebagai Raja Sepak Takraw Dunia yang baharu selepas merobohkan tembok penguasaan Thailand dengan menyapu kejuaraan beregu dan...

Lagi Artikel Berkaitan