26.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

Faizal gesa atlet tidak ambil jalan singkat untuk berjaya

Ekoran tiga atlet angkat berat Sukma 2022 melibatkan dua negeri positif doping pada ujian prakejohanan,

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MENTERI Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu mahu semua atlet terutama daripada sukan angkat berat, agar tidak menggunakan jalan singkat dengan penggunaan bahan terlarang untuk meraih kejayaan pada mana-mana kejohanan disertai mereka.

Kesal dengan tiga atlet angkat berat Sukan Malaysia (Sukma) 2022 melibatkan dua negeri didapati positif doping pada ujian prakejohanan, beliau berkata, masalah tersebut akan memberi kesan kepada sukan itu kembali disenaraikan sebagai sukan teras, selepas digugurkan akibat masalah doping.

“Ini masalah kedegilan… kita tidak guna jalan singkat capai kejayaan. Saya yakin kepada semua atlet, kalau anda semua berusaha bersungguh-sungguh tanpa menyalahi mana-mana peraturan anda mampu jadi juara.

“Kita sedia maklum angkat berat bukan lagi sukan teras sebab masalah yang sama (doping), jadi tentunya perkara terbaharu ini mengundang masalah sama untuk kita martabatkan sukan itu,” katanya pada majlis makan malam Sukma ke-20 di Bangi, malam tadi.

Baca juga:   PRU bukan prioriti - Takiyuddin

Mengulas lanjut, beliau percaya Majlis Sukan Negara (MSN) akan memperhalusi perkara tersebut dan membuat satu keputusan yang baik demi kepentingan negara.

Ahmad Faizal Azumu semasa majlis Makan Malam Sukan Malaysia (SUKMA) di Bangi, Selangor.

Semalam, Persekutuan Angkat Berat Malaysia (PABM) mengumumkan pihaknya menarik diri daripada mengendalikan acara angkat berat Sukma ke-20, kerana ketetapan badan induk itu berhubung kesalahan berkaitan isu doping yang tidak disambut baik MSN, selepas tiga atlet Sukma diuji positif pada ujian dilakukan Agensi Anti-doping Malaysia (ADAMAS).

Baca juga:   Ibu parah ditikam anak usia 14 tahun

Menurut PABM, mereka sebelum ini membuat ketetapan bahawa jika terdapat mana-mana atlet ahli gabungan/persatuan negeri positif doping, maka atlet tersebut dan atlet lain dalam ahli gabungan/persatuan negeri itu, akan digantung daripada menyertai Sukma ke-20.

Ketiga-tiga mereka, sebelum ini dilarang daripada mengambil bahagian dalam Sukma kali ini.

Ahmad Faizal berkata, berikutan itu saingan angkat berat Sukma yang sepatutnya bermula pada Isnin, hanya membuka tirai hari ini, dengan acara tersebut dikendalikan pasukan khas penggiat sukan itu dengan kerjasama MSN.

Namun, beliau berkata, pihaknya masih berharap supaya PABM kembali menguruskan acara berkenaan. – BERNAMA

Wartawan

Terkini

Elemen amanah, keyakinan perlu diterap dalam pasukan

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan kepada jemaah menteri dan penjawat awam untuk bekerja sebagai satu pasukan yang...

Lagi Artikel Berkaitan