26.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 6, 2022

42 set bubu naga dirampas APMM Perak

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEBANYAK 42 set bubu naga dirampas Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Perak ketika rondaan dilakukan di sekitar 4.5 batu nautika barat daya Tanjung Kepah, Lumut kira-kira pukul 1.30 petang semalam.

Pengarah Maritim Perak, Kepten Maritim Mohd. Hambali Ya’akup berkata, terdahulu bot peronda APMM yang melakukan rondaan Op Pintas dan Op Sayong telah mengesan kewujudan bubu naga tersebut di sekitar perairan Tanjung Kepah.

“Kesemua 42 set bubu naga yang dijumpai itu diserahkan kepada pegawai penyiasat APMM Perak untuk tindakan lanjut.

“Pemilik bubu naga boleh didakwa di bawah Seksyen 11(3)(c) Akta Perikanan 1985 kerana menangkap ikan dengan menggunakan kaedah yang tidak dibenarkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd. Hambali berkata, penggunaan bubu naga secara berleluasa oleh pihak tidak bertanggungjawab di perairan Perak boleh mengganggu habitat marin untuk jangka masa panjang.

Baca juga:   APMM Pulau Pinang rampas 23 set bubu naga

“Ini kerana, bubu naga boleh mengancam habitat marin terutamanya ikan-ikan kecil di pesisir pantai dan boleh mengakibatkan kepupusan serta menjejaskan sumber pendapatan nelayan pantai.

“Justeru, APMM Perak menyeru agar kegiatan perikanan jenis ini dihentikan dan sebarang maklumat berkaitan penggunaaannya boleh disalurkan kepada Pusat Operasi (PUSOP) Maritim Negeri Perak di talian 05-6838737 atau MERS 999,” katanya.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Bantuan Musim Tengkujuh pekebun kecil Risda ditambah baik

KABINET bersetuju meluluskan Penambahbaikan skim Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) untuk pekebun kecil getah Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah...

Lagi Artikel Berkaitan