25 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

17 saman dikeluarkan Operasi Halangan di Jalan Temiang-Pantai

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

POLIS telah mengeluarkan sebanyak 17 saman kepada pengguna jalan raya dalam Operasi Halangan yang dijalankan Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Seremban di Jalan Temiang-Pantai di sini petang semalam.

Menerusi kenyataan di akaun Facebook IPD Seremban memaklumkan, operasi yang dijalankan itu bagi mengelakkan tindakan segelintir pengguna jalan raya yang berhenti di lorong kecemasan di sepanjang laluan tersebut yang boleh mengundang bahaya semua pihak.

“Tindakan memberhentikan kenderaan di bahu jalan atau lorong kecemasan boleh diambil tindakan di bawah Kaedah 50 Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 iaitu Larangan Terhadap Halangan dan Kaedah 53 Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 iaitu Lorong Kecemasan yang jelas tidak membenarkan mana-mana individu atau kenderaan berada di atas jalan yang boleh menghalang lalu lintas.

Baca juga:   Padah lagak samseng di jalan 'New Zealand', lelaki diburu polis

“Pesalah juga boleh diambil tindakan di bawah Seksyen 268 Kanun Keseksaan kerana melakukan mudarat awam.

“Mana-mana pihak yang didapati bersalah boleh didenda tidak melebihi RM2,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi enam bulan dan, dalam hal sabitan kali kedua atau kali kemudian, didenda tidak melebihi RM4,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 12 bulan atau kedua-duanya, “katanya.

Menurut kenyataan itu lagi, tindakan penguatkuasaan akan diteruskan bagi menjamin keselamatan pengguna jalan raya.

Jalan Temiang-Pantai sering menjadi tumpuan pengguna jalan raya untuk bergambar ekoran pemandangan sekitarnya yang cantik yang disifatkan ramai seperti di negara New Zealand.

Baca juga:   Melaka Sentral dibangun semula dengan kos RM3.5 bilion

Bagaimanapun tindakan segelintir pengguna jalan raya yang memberhentikan kenderaan mereka di bahu jalan dan lorong kecemasan mengundang bahaya dan rasa tidak selesa pengguna jalan raya lain sehingga perkara itu beberapa kali tular di media sosial.-Edisi 9

Terkini

MKT UMNO putuskan PRU-15 mesti diadakan tahun ini

MAJLIS Kerja Tertinggi (MKT) UMNO malam ini memutuskan agar pembubaran Parlimen hendaklah diadakan dalam masa terdekat bagi membolehkan Pilihan...

Lagi Artikel Berkaitan