23.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 25, 2022

Zahirkan prinsip pelihara maslahah setiap dasar, kata PM

Mesti Baca

MENGAMBIL kira Islam sebagai agama Persekutuan, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mahu semua kementerian dan agensi menzahirkan prinsip pemeliharaan maslahah dalam setiap dasar yang digubal.

Beliau berkata, prinsip pemeliharaan maslahah itu menekankan perkara-perkara universal dan bersesuaian untuk seluruh ahli Keluarga Malaysia yang mendambakan kesejahteraan dan keharmonian antara kaum dan penganut pelbagai agama.

“Ia tidak mengehadkan amalan dan kepercayaan agama lain, tetapi ia menuntut nilai kebersamaan dalam memelihara hubungan sesama kita,” katanya ketika merasmikan melancarkan buku Keluarga Malaysia Sejahtera hari ini, lapor Bernama.

Ismail Sabri berkata, memelihara kemaslahatan merupakan manifestasi kesejahteraan kerana kemaslahatan itu merupakan inti pati dalam objektif pensyariatan Islam yang sentiasa disebutkan sebagai pendekatan Maqasid Syariah.

Pada September lepas pada satu persidangan anjuran Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, beliau telah menyatakan bahawa Maqasid Syariah perlu dijadikan teras setiap dasar dalam membentuk sesebuah negara adil, sejahtera dan harmoni.

Baca juga:   'Jahil politik' label Ismail Sabri sebagai PM lemah - Hadi Awang

Ismail Sabri berkata, sebagai pembuat dasar, kerajaan perlu memainkan peranan bersungguh-sungguh dalam menyusun atur langkah bagi menterjemahkan konsep kesejahteraan agar ia dapat meresap ke dalam jiwa seluruh Keluarga Malaysia.

Beliau juga berkata Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) wajar dijadikan sebagai pusat rujukan oleh semua kementerian dan agensi untuk melaksanakan tadbir urus berasaskan Maqasid Syariah.

“Apa yang diharapkan ialah pendekatan Maqasid Syariah diterjemahkan dalam bentuk pelaksanaan dan dijadikan panduan atau kerangka dalam membangunkan dasar-dasar baharu sambil memperkasa yang sedia ada.

Baca juga:   AS jangan tahan maklumat bantu Najib bela diri

“Sekiranya dasar-dasar tersebut dilaksanakan dengan sebaiknya, dan kefahaman yang jelas diberikan kepada penjawat awam pada semua peringkat, saya optimis, kesejahteraan yang diimpikan mampu dijiwai oleh seluruh anggota ahli Keluarga Malaysia,” katanya.

Terkini

300 ahli Bersatu dan Warisan Putatan mohon sertai UMNO

SERAMAI 300 ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dan Parti Warisan Sabah di kawasan Parlimen Putatan menghantar borang permohonan...

Lagi Artikel Berkaitan