32 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

Klip video raya usahawan kosmetik dirujuk kepada JAKIM

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KLIP video raya yang dimuat naik oleh seorang usahawan kosmetik terkenal di negara ini sudah dirujuk kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk dibawa kepada pihak berkuasa.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad berkata, jika diberi peluang, beliau juga boleh bertemu mata dengan dengan empunya video sebagai tanda ingatan dan ukhuwah sesama Islam.

“Saya mengambil maklum ada beberapa video yang tular berkenaan klip video raya dimuat naik oleh seorang ahli perniagaan yang tersohor di Malaysia.

“Saya terpanggil untuk mengulas isu ini kerana pada ketika semua umat Islam pastinya berasa teruja untuk mengejar 10 malam terakhir Ramadan mencari sebanyaknya pahala yang Allah tawarkan kepada mereka yang beriman, seolah isu ini saya khuatir menenggelamkan keghairahan umat Islam dalam mengejar rahmat taqwa ini,” katanya Facebooknya hari ini.

Menurutnya, terdapat perdebatan dan perbincangan agak panas dalam kalangan rakyat Malaysia terhadap klip video yang diiringi watak penari yang jauh daripada adab ketimuran dan ajaran Islam.

Baca juga:   KKM pelawa orang ramai sertai sukarelawan tangani Covid-19

“Ia dilihat kurang sesuai untuk dikaitkan dengan kemenangan umat Islam pada bulan Syawal kelak setelah menempuh ujian dan tarbiyah pada bulan Ramadan.

“Nasihat saya dengan penuh kasih sayang dan cintanya saya kepada insan-insan hebat yang mampu membangunkan ummah, agar klip video seumpama ini boleh di keluarkan daripada disiarkan di mana-mana platform media, atau ia boleh di privasi hanya untuk tatapan peribadi pemilik video.

Baca juga:   Aliff Syukri hadir ke SKMM beri keterangan

“Saya yakin ia mampu memberi jiwa yang besar dan hati lebih lapang jika kita patuh pada ajaran dan nilai agama,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut mengajak seluruh rakyat Malaysia dan umat Islam khususnya untuk menjaga sensitiviti terhadap perkara yang berkaitan dengan agama serta menjaga batasan terhadap hiburan mahu ditonjolkan kepada masyarakat.

“Apatah lagi negara kita baru nak pulih daripada ingatan Allah terhadap bala COVID-19 yang melanda seluruh dunia.

“Peluang dan rezeki yang Allah berikan sebagai seorang yang berpengaruh, manfaatkanlah sebaiknya untuk mengajak umat Islam untuk lebih takutkan Allah dan menjauhi tingkahlaku yang menjarakkan diri kita dengan ketaqwaan dan reda Allah SWT, lebih-lebih lagi kita berhadapan dengan bulan yang cukup mulia,” ujarnya.

Sebelum ini, warga maya mengecam tindakan usahawan berkenaan yang memuat naik klip video raya memaparkan sekumpulan penari lelaki bersolek dan perwatakan lembut. – Edisi 9

Baca juga:   Zii Jia berdepan 'pembunuh gergasi' malam ini


Wartawan

Terkini

Pendaki wanita hilang di Bukit Tabur ditemui selamat

PENDAKI wanita yang dilaporkan sesat ketika mendaki Bukit Tabur pada Ahad lalu ditemui selamat. Pengarah Bomba Selangor, Datuk Norazam Khamis...

Lagi Artikel Berkaitan