32.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 23, 2024

PM Belanda mahu keadilan terhadap mangsa MH17

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PERDANA Menteri Belanda, Mark Rutte menggesa diadakan sidang dialog bagi mengendurkan krisis dengan Rusia semasa lawatan ke ibu negara Ukraine, di mana beliau menegaskan sekali lagi azamnya bagi memastikan keadilan untuk keluarga mangsa pesawat Malaysia Airlines MH17 yang ditembak jatuh di negara itu pada 2014.

Memetik laporan Dagang News, Rutte merupakan pemimpin Eropah terbaharu, mengikuti langkah perdana menteri Britain dan Poland melawat Kyiv sebagai tanda solidariti berikutan Rusia mengerahkan ribuan tenteranya di sempadan negara itu yang membimbangkan negara-negara Barat.

Krisis di Ukraine itu dipantau teliti oleh Belanda, yang mana pendakwa raya negara itu menuntut pendakwaan terhadap empat lelaki yang dituduh membunuh dengan menembak jatuh pesawat MH17.

Pendakwa raya menyatakan bahawa defendan, yang kesemuanya masih bebas, membantu membekalkan sistem misil yang diguna oleh puak pemisah disokong Rusia menentang tentera Kyiv, dan diguna menembak roket terhadap pesawat itu.

Kesemua 298 orang penumpang, kebanyakannya warga Belanda terbunuh.

“Keutamaan Belanda adalah membuktikan kebenaran terhadap kejadian sebenar, meraih keadilan dan memastikan mereka yang bertanggungjawab dikenakan hukuman,’’ kata Rutte semasa sidang akhbar bersama Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskiy.

Advertisements

“Ia bukan suatu proses mudah tetapi berputus asa bukan suatu pilihan kepada kami berdua,” ujar beliau, lapor Reuters.

Kerajaan Belanda juga menyalahkan Rusia sebagai bertanggungjawab di dalam kes tersebut.

Moscow yang menyokong puak pemisah di dalam peperangan menentang tentera kerajaan Ukraine, menafikan sebarang pembabitan.

Dalam kes MH17, keputusan dijangka dicapai di dalam perbicaraan pembunuhan terhadap tiga warga Rusia dan seorang Ukraine tahun ini.

Pasukan penyiasat antarabangsa diketuai Belanda telah merumuskan pada 2019 bahawa pelancar misil digunakan untuk menembak pesawat penumpang, dari pangkalan tentera Rusia berdekatan sempadan Ukraine.- EDISI 9

Advertisements

Terkini

PRK Sungai Bakap: Pilih Cikgu Joohari atau Abang Abidin

PENGUNDI di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap akan membuat pilihan sama ada Cikgu Joohari atau Abang Abidin sebagai...

Lagi Artikel Berkaitan