25.6 C
Kuala Lumpur
Monday, February 6, 2023

APMM patah cubaan nelayan asing tangkap ikan secara haram

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) berjaya mematahkan cubaan 13 nelayan asing termasuk tekong warga Vietnam menangkap ikan secara haram di perairan Terengganu, pada Selasa lalu.

Pengarah Zon Maritim Kemaman Komander Maritim Rashidilhadi Abd Rashid berkata dalam operasi tersebut, pihaknya turut merampas bot, 500 liter minyak diesel, satu tan hasil laut serta peralatan menangkap ikan dianggarkan bernilai RM1.5 juta.

“Bot nelayan asing itu ditahan sekitar pukul 5.40 petang di kedudukan kira-kira 102 batu nautika tenggara Kuala Kemaman.

“Kesemua kru bot yang berumur 23 hingga 45 tahun tidak memiliki sebarang dokumen pengenalan diri yang sah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, sebelum diserahkan kepada Pegawai Penyiasat Maritim Malaysia, 13 tahanan tersebut menjalani ujian saringan COVID-19 sebagai langkah pencegahan.

“Kes akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 kerana menceroboh dan menangkap ikan di perairan negara tanpa permit yang sah,”katanya.

Baca juga:   Suntikan RM152.3 juta tangani pembinaan 3 kapal OPV

Rashidilhadi berkata, APMM memandang serius isu pencerobohan nelayan asing dan akan mempertingkatkan lagi rondaan dan kawalan di Zon Maritim Malaysia bagi memastikan perairan negara sentiasa selamat dan terpelihara.

“Orang ramai juga disarankan memberi kerjasama untuk membantu menangani sebarang aktiviti jenayah maritim dengan membuat aduan melalui talian MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Negeri Terengganu menerusi talian 09-6884357,” katanya.- Bernama

Wartawan

Terkini

Dua wanita maut, nahas dua buah kenderaan

DUA wanita maut apabila kenderaan yang dipandu masing-masing terlibat dalam kemalangan di Jalan Junid, Muar, Johor, awal pagi tadi. Ketua Polis Daerah...

Lagi Artikel Berkaitan