27.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 28, 2022

APMM patah cubaan nelayan asing tangkap ikan secara haram

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) berjaya mematahkan cubaan 13 nelayan asing termasuk tekong warga Vietnam menangkap ikan secara haram di perairan Terengganu, pada Selasa lalu.

Pengarah Zon Maritim Kemaman Komander Maritim Rashidilhadi Abd Rashid berkata dalam operasi tersebut, pihaknya turut merampas bot, 500 liter minyak diesel, satu tan hasil laut serta peralatan menangkap ikan dianggarkan bernilai RM1.5 juta.

“Bot nelayan asing itu ditahan sekitar pukul 5.40 petang di kedudukan kira-kira 102 batu nautika tenggara Kuala Kemaman.

“Kesemua kru bot yang berumur 23 hingga 45 tahun tidak memiliki sebarang dokumen pengenalan diri yang sah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, sebelum diserahkan kepada Pegawai Penyiasat Maritim Malaysia, 13 tahanan tersebut menjalani ujian saringan COVID-19 sebagai langkah pencegahan.

Baca juga:   Penghantar barangan harap disuntik vaksin COVID-19 segera

“Kes akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 kerana menceroboh dan menangkap ikan di perairan negara tanpa permit yang sah,”katanya.

Rashidilhadi berkata, APMM memandang serius isu pencerobohan nelayan asing dan akan mempertingkatkan lagi rondaan dan kawalan di Zon Maritim Malaysia bagi memastikan perairan negara sentiasa selamat dan terpelihara.

“Orang ramai juga disarankan memberi kerjasama untuk membantu menangani sebarang aktiviti jenayah maritim dengan membuat aduan melalui talian MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Negeri Terengganu menerusi talian 09-6884357,” katanya.- Bernama

Terkini

96 PPS sedia diaktif di KL dan Putrajaya -Rina Harun

BAGI persiapan menghadapi musim Monsun Timur Laut (MTL) tahun ini, sebanyak 96 pusat pemindahan sementara (PPS) sedia diaktifkan. Dengan...

Lagi Artikel Berkaitan