30.5 C
Kuala Lumpur
Friday, September 30, 2022

PRN Johor: UMNO sasar bertanding 42 kerusi

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

UMNO menyasar untuk bertanding sekurang-kurangnya 42 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan, berkata jumlah itu belum mengambil kira kerusi DUN bagi parti komponen Barisan Nasional (BN) yang lain.

Beliau berkata, parti itu masih dalam peringkat perbincangan bersama rakan komponen dan akan memutuskan jumlah akhir tidak lama lagi.

“Kami menyasar minimum 42 daripada 56 kerusi DUN di Johor. Ini hanya mengambil kira UMNO sahaja,” katanya ketika ditemui media di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Beliau hadir di mahkamah itu bagi memberikan sokongan kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menanti keputusan kesnya berhubung 47 pertuduhan rasuah yang dihadapi.

Semalam Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar berkenan dengan cadangan Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad untuk membubarkan DUN bagi membolehkan PRN diadakan.

Baca juga:   Sayap UMNO, agensi digerakkan bantu mangsa

Hasni berkata, keputusan itu dibuat selepas kedudukan kerajaan negeri dalam keadaan rapuh setelah kematian ADUN Kempas, Datuk Osman Sapian baru-baru ini. – Edisi 9

Terkini

Tolak bajet sama seperti tarik sokongan terhadap PM

KETUA Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki menyifatkan tindakan mana-mana pihak menolak Bajet 2023 boleh dianggap seperti...

Lagi Artikel Berkaitan