28.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

PRN Johor: UMNO sasar bertanding 42 kerusi

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

UMNO menyasar untuk bertanding sekurang-kurangnya 42 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan, berkata jumlah itu belum mengambil kira kerusi DUN bagi parti komponen Barisan Nasional (BN) yang lain.

Beliau berkata, parti itu masih dalam peringkat perbincangan bersama rakan komponen dan akan memutuskan jumlah akhir tidak lama lagi.

“Kami menyasar minimum 42 daripada 56 kerusi DUN di Johor. Ini hanya mengambil kira UMNO sahaja,” katanya ketika ditemui media di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Beliau hadir di mahkamah itu bagi memberikan sokongan kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menanti keputusan kesnya berhubung 47 pertuduhan rasuah yang dihadapi.

Semalam Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar berkenan dengan cadangan Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad untuk membubarkan DUN bagi membolehkan PRN diadakan.

Baca juga:   PRN Johor: Peratusan mengundi awal capai 64 peratus

Hasni berkata, keputusan itu dibuat selepas kedudukan kerajaan negeri dalam keadaan rapuh setelah kematian ADUN Kempas, Datuk Osman Sapian baru-baru ini. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Mat Sabu kini bergelar Datuk Seri

PRESIDEN Amanah yang juga Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu, mengetuai senarai penerima gelaran sempena Hari Wilayah Persekutuan...

Lagi Artikel Berkaitan