32.4 C
Kuala Lumpur
Monday, November 28, 2022

Tunai umrah dibenarkan semula mulai 8 Februari

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KABINET memutuskan untuk membenarkan semula umat Islam mengerjakan ibadah umrah mulai 8 Februari ini, kata Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Nancy Shukri.

Beliau berkata, keputusan itu dibuat berikutan kerajaan tidak berhasrat memanjangkan tempoh penggantungan perjalanan ibadah itu yang berkuat kuasa 8 Januari lepas susulan penularan jangkitan varian Omicron COVID-19.

“Baru tadi kami (Kabinet) sudah membuat keputusan…kita tidak mahu memanjangkannya lagi (tempoh penggantungan) jadi apabila 8 Februari ini nanti, bolehlah ejen-ejen pelancongan umrah meneruskan aktiviti umrah masing-masing,” katanya, lapor Astro Awani.

Beliau berkata demikian ketika mengulas perkembangan perjalanan umrah selepas Majlis Pelancaran Video Kempen Dream Malaysia di sini, hari ini.

Nancy berkata, prosedur operasi standard (SOP) untuk kebenaran perjalanan itu masih sama seperti sebelum ini antaranya mewajibkan jemaah mengambil dos penggalak.

“SOP dari dulu sama. Tinggal (cuma) hanya ada beberapa SOP baharu untuk mereka (jemaah) dan itu akan dibincang bersama pihak ejen pelancongan umrah.

Baca juga:   2,935 kes baharu, rekod penurunan semalam

“Jadi SOP yang terperinci akan dibincang selanjutnya,” katanya.

Pada 1 Januari lepas, kerajaan memutuskan untuk menangguhkan sementara kebenaran perjalanan mengerjakan ibadah umrah bermula 8 Januari susulan peningkatan varian Omicron COVID-19 dalam kalangan jemaah yang pulang dari Arab Saudi.

Sebelum ini, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata, penilaian risiko situasi COVID-19 membabitkan varian itu di dalam dan luar negara khususnya di Arab Saudi akan dilakukan secara berkala bagi membuat keputusan untuk membenarkan semula aktiviti umrah.- Edisi 9

Baca juga:   Dua peguam positif Covid-19, prosiding rasuah Zahid Hamidi tangguh

Wartawan

Terkini

Remaja lelaki maut kemalangan, tercampak dari jambatan

SEORANG remaja lelaki maut selepas tercampak dari sebuah jambatan setelah motosikal yang ditunggangnya bertembung dengan sebuah kereta di Jalan...

Lagi Artikel Berkaitan