26.2 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Banjir: Lebih 1,000 Orang Asli di Mersing terputus hubungan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

LEBIH 1,000 masyarakat Orang Asli dari lima kampung di daerah Mersing terputus hubungan berikutan laluan darat untuk ke kampung mereka dinaiki air akibat hujan berterusan beberapa hari lepas.

Pegawai Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) Daerah Mersing, Nor Faizzi Sulaiman berkata, laluan darat untuk masuk ke Kampung Peta, Kampung Punan dan Kampung Tewowoh dinaiki air setinggi 1.5 meter sejak Ahad lepas.

“Manakala laluan ke Kampung Orang Asli Tanah Abang dan Kampung Orang Asli Tanjung Tuan yang terputus pagi semalam, digenangi air pada aras 0.3 meter.

“Bagaimanapun, terdapat bekalan makanan selama seminggu untuk masyarakat di sana yang dibekalkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Mersing dan pengagihannya akan diuruskan oleh jawatankuasa kampung terlibat.

“Buat masa ini, komunikasi antara JAKOA dengan wakil penduduk adalah melalui kumpulan WhatsApp yang sentiasa digunakan untuk menyalurkan maklumat tiga kali sehari.

Baca juga:   Parlimen berisiko tinggi, KKM nasihat sidang ditangguh

“Ketua atau wakil kampung-kampung yang terlibat akan membuat laporan dan menghantar gambar mengenai status terkini keadaan kampung masing-masing.

“Sekiranya penduduk memerlukan bekalan ataupun menghadapi kecemasan (misalnya sakit), kita akan meminta bantuan daripada agensi seperti Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM),” katanya lapor Bernama.

Nor Faizzi berkata, pihak JAKOA akan melaporkan segala maklumat atau kecemasan kepada pegawai zon yang telah dilantik, kemudian akan melaporkannya kepada bilik gerakan bencana daerah.

Baca juga:   Usahawan MEDAC terjejas banjir diberi moratorium - Noh

Beliau menambah, kebiasaannya jika laluan darat tidak dapat dilalui, laluan sungai akan digunakan dengan bantuan pihak bomba, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan APM.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Endau, Alwiyah Talib berkata, pihaknya akan terus melakukan pemantauan keadaan banjir yang berlaku termasuk lokasi berisiko.

“Kita berharap agar situasi segera pulih seperti sediakala namun pada masa sama bersyukur kerana keperluan asas mereka telah dihantar lebih awal sebelum bencana berlaku.

“Pasukan penyelamat seperti bomba, APM, ATM dan Pusat Kawalan Operasi Bencana telah digerakkan bagi membantu menyelamatkan serta membantu penduduk yang akan dipindahkan,” katanya.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

DBKL angkut 11 motosikal halang laluan pejalan kaki di Kg Baru

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melalui Warden Trafik Jabatan Penguatkuasaan melaksanakan Tindakan Khas Angkut Kenderaan (Motosikal) di sekitar laluan...

Lagi Artikel Berkaitan