29.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 18, 2024

10 sungai di 5 negeri melebihi tahap bahaya

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEJUMLAH 10 sungai di Pahang, Selangor, Johor, Negeri Sembilan dan Melaka merekodkan paras air melebihi tahap bahaya ekoran hujan berterusan.

Menerusi portal Info Banjir Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) yang dikeluarkan, beberapa sungai turut mencatatkan peningkatan sekali gus berisiko untuk menyebabkan banjir di kawasan berkenaan.

Di PAHANG, tiga sungai di Jerantut, Pekan dan Bera melepasi paras bahaya antaranya Paya Gintong di Jerantut menunjukkan sungai itu berada pada paras 45.05 m (meter) dengan trend menurun.

Selain itu, Sungai Pahang di Kuala Sungai Chini, Pekan mencatatkan bacaan 16.23 m melebihi tahap bahaya 1.33 m serta Sungai Serting di Jambatan Padang Gudang, Bera dengan bacaan 32.9 m melebihi tahap bahaya sebanyak 2.4 m.

Di SELANGOR, Sungai Bernam di Rimba KDR, Sabak Bernam juga kembali meningkat dengan bacaan 2.79 m melebihi tahap bahaya sebanyak 0.49m dengan trend menaik.

Di JOHOR, paras air turut meningkat melibatkan Sungai Lenik, di Ladang Chaah, Bandar Segamat selepas paras air melepasi tahap bahaya iaitu 6.66 m melebihi tahap bahaya sebanyak 0.66m dengan trend menurun.

Sementara itu, turut melebihi paras bahaya melibatkan Sungai Segamat di Bandar Segamat dengan bacaan 9.84 m dan Sungai Tangkak di Kampung Seri Makmur dengan bacaan 4.27 m.

Di NEGERI SEMBILAN, hanya melibatkan satu kawasan iaitu Sungai Muar, di Pekan Rompin, Jempol merekodkan bacaan 35.19 m melebihi tahap bahaya sebanyak 2.19 m.

Dua sungai di MELAKA turut berada pada tahap bahaya membabitkan Sungai Kesang di Telok Rimba, Jasin dengan bacaan 3.73 m dan Sungai Melaka di Batu Hampar, Melaka Tengah mencatatkan bacaan 2.8m.

Oleh itu, orang ramai terutamanya yang berhampiran di kawasan dijangka banjir diminta berwaspada dan peka dengan arahan pihak berkuasa.

Sementara itu, menerusi portal Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), jumlah mangsa banjir di seluruh negara mencatatkan seramai 14,375 daripada 4,350 keluarga dipindahkan ke 201 pusat pemindahan sementara (PPS) setakat pukul 10.30 pagi hari ini. – Edisi 9

Terkini

Piala Asia B23: Harimau Muda gagal jinakkan Uzbekistan

HASRAT skuad Harimau Muda negara untuk meraih sekurang-kurangnya satu mata daripada juara edisi 2018, Uzbekistan gagal apabila ditundukkan 0-2...

Lagi Artikel Berkaitan