23.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 30, 2022

MOH Singapura sahkan dua kes import positif varian Omicron

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Kesihatan Singapura (MOH) mengesahkan varian Omicron dalam dua kes import pertama Covid-19 yang pada awalnya disyaki sebagai pembawa varian itu.

Memetik laporan Bernama, dalam kemas kini harian mengenai Covid-19 malam Isnin, MOH memaklumkan pengesahan itu disusuli keputusan penjujukan genom keseluruhan untuk kes berkenaan oleh Makmal Kesihatan Awam Nasional republik itu.

“Kedua-dua pesakit sudah lengkap divaksin, dan mempunyai simptom ringan, batuk dan tekak gatal. Mereka diasingkan sebaik tiba di Singapura pada 1 Disember dan tidak berinteraksi dengan masyarakat,” menurut kenyataan itu.

MOH pada 2 Disember lalu mengumumkan ia mengesan dua kes import Covid-19 yang dilabel sebagai Kes 271487 dan 271598 yang positif dalam ujian awal untuk varian itu.

Kedua-dua kes itu tiba dari Johannesburg dengan menaiki penerbangan Singapore Airlines SQ479 pada 1 Disember.

Pada Ahad, MOH mengesan satu lagi kes import Covid-19 yang positif ujian awal untuk varian Omicron.

Baca juga:   Pengembara Afrika Selatan transit di Singapura positif Omicron

Kes itu berada dalam penerbangan yang sama dengan dua kes pertama.

Sehingga 5 Disember, bilangan individu lengkap vaksin atau menerima dua dos vaksin Covid-19 adalah 96 peratus daripada populasi yang layak di negara itu.

Sebanyak 87 peratus populasi negara itu telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin dan 28 peratus menerima suntikan penggalak.

Sehingga semalam, Singapura melaporkan 269,873 kes Covid-19 dengan 763 kematian. -Edisi 9


Baca juga:   Arafat gigih edar makanan percuma buat rakyat Malaysia di Singapura

Terkini

Tajuddin tak layak jadi duta, elok berehat – Pemuda UMNO

TINDAK-TANDUK Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman yang menyelar Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sangat tidak wajar apatah...

Lagi Artikel Berkaitan