29.3 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 23, 2024

MARii tawar pekerjaan menerusi ICE, IPC di Karnival Kerjaya

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

INSTITUT Automotif, Robotik & IoT Malaysia (MARii) sedang merekrut graduan dengan menawarkan pekerjaan menerusi dua program modal insan utama iaitu Program Kejuruteraan Pensijilan Industri (ICE) dan Program Sijil Profesional Diterajui Industri (IPC).

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan MARii berkata, program ICE dibangunkan sebagai mengiktiraf keperluan untuk memenuhi permintaan modal insan berkemahiran industri.

“ICE ialah program yang disediakan untuk graduan kejuruteraan untuk memulakan kerjaya mereka dalam industri melalui sukatan pelajaran yang menyesuaikan mereka untuk segera diambil bekerja dalam industri khususnya dalam sektor automotif selepas tamat pengajian.

“Program ICE terdiri daripada pendedahan intensif selama enam bulan kepada pelbagai set kemahiran dan pengetahuan dalam industri automotif.

“Pelatih dilengkapi dengan kemahiran dalam reka bentuk produk dan proses, serta proses pembuatan dan sistem pengurusan kualiti. Para pelatih juga didedahkan secara langsung kepada budaya kerja dalaman industri melalui hubungan langsung dengan syarikat automotif,” katanya.

MARii merupakan institut latihan di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) yang berfungsi untuk memacu pembangunan sistem pintar strategik dan operasi melalui pemanusiaan dan penggunaan platform pintar, aplikasi dan teknologi digital seperti Analisis Data Besar dan Kecerdasan Buatan.

MARii berkata, bagi program IPC pula, ia merupakan salah satu daripada pelbagai program pembangunan modal insan yang dibangunkan oleh MARii dengan berunding dengan pemain industri.

Advertisements

“IPC bertujuan untuk melahirkan pengendali mahir melalui modul khusus industri dan latihan sambil bekerja. Inisiatif IPC mengisi jurang yang dihadapi oleh industri melalui pembangunan tenaga kerja tempatan mahir yang dapat memenuhi persekitaran pembuatan kenderaan dan komponen yang sentiasa mencabar, yang berkembang pesat dalam kerumitan teknologi yang lebih tinggi.

“Struktur program IPC yang ditakrifkan memberi tumpuan kepada penghasilan tenaga kerja berbilang kemahiran yang dibuat khusus untuk semua industri pembuatan.

“Sepanjang 24 hari program IPC, pelatih didedahkan kepada pengetahuan industri, kemahiran handson dan budaya kerja industri pembuatan.

“Pelatih kemudiannya akan diserap ke dalam industri, sama ada dalam Automotif, Elektrik dan Elektronik, Perkhidmatan, dan lain-lain. Disebabkan pendedahan ini, kebanyakan graduan IPC memasuki tenaga kerja dengan gaji permulaan yang lebih tinggi,”katanya.

Karnival Kerjaya Keluarga Malaysia di 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia yang berlangsung di Dewan 6, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, bermula dari 9 pagi hingga 5 petang, dari 9 sehingga 11 Disember 2021.

Anda berpeluang menyertai Bengkel Kerjaya, Kaunseling Kerjaya, Temu Duga Terbuka kepada semua golongan dan lawati pelbagai pempamer dari pelbagai organisasi yang menawarkan peluang pekerjaan. –Edisi 9

Advertisements

Terkini

PRK Sungai Bakap: Pilih Cikgu Joohari atau Abang Abidin

PENGUNDI di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap akan membuat pilihan sama ada Cikgu Joohari atau Abang Abidin sebagai...

Lagi Artikel Berkaitan