23.6 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

MAFI timbang kebenaran import ayam bulat sejuk beku

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) akan mempertimbangkan kebenaran import ayam bulat sejuk beku sehingga 10,000 tan metrik atau 5.5 juta ekor sebulan bagi tempoh Disember ini hingga Februari tahun depan.

MAFI dalam kenyataan yang dikeluarkan berkata, kebenaran mengimport bahan mentah itu bagi menampung kekurangan bekalan ayam di pasaran bermula bulan ini.

“Langkah intervensi itu dibuat selaras pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini sekali gus memastikan bekalan ayam dalam pasaran sentiasa mencukupi dengan harga yang stabil dan berpatutan.

“Kekurangan bekalan ayam ini antara lain disebabkan berlakunya peningkatan permintaan yang mendadak berikutan pembukaan semula sektor ekonomi, terutamanya hotel, restoran dan katering bermula Oktober lalu,” katanya.

Di samping itu, katanya, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) turut memaklumkan negara berhadapan dengan kekurangan bekalan ayam dalam pasaran secara purata sebanyak 18 peratus bagi Oktober serta November lalu dan keadaan sama akan berlarutan pada bulan ini.

Baca juga:   Bekalan ayam di pasar raya seluruh negara kembali stabil

Katanya, keperluan ayam dalam negara adalah sebanyak 3,762 tan metrik (2.09 juta ekor) sehari atau 113,220 tan metrik (62.9 juta ekor) sebulan.

“Keadaan itu menyebabkan kenaikan harga ayam mencecah sehingga RM10 bagi satu kilogram (kg) di pasar basah dan pasar raya,” katanya.

Menurut MAFI, syarikat yang berhasrat untuk mengimport perlu berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan mempunyai kemudahan penyimpanan sejuk beku.

Baca juga:   Kerajaan setuju laksana MRT3, tambah baik LPB - PM

“Kebenaran pengimportan ini hanya akan dibenarkan dari negara dan loji penyembelihan yang diluluskan kerajaan.

“Kebenaran mengimport ayam bulat ini adalah bersifat sementara sehingga bekalan ayam dapat distabilkan oleh industri ayam tempatan,” katanya.

Katanya, MAFI akan memastikan kuantum import hanyalah untuk memenuhi kekurangan bekalan ayam semasa untuk tempoh tertentu sahaja. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Anwar hantar notis tuntut Ahmad Amzad mohon maaf

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengemukakan notis tuntutan terhadap Datuk Ahmad Amzad Hashim supaya Ahli Parlimen Kuala Terengganu...

Lagi Artikel Berkaitan