25 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 29, 2022

Baucar RM1,000 ganti kenderaan peribadi rosak – PM

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

BAUCAR RM1,000 akan diberikan kerajaan kepada mangsa banjir terjejas untuk digunakan bagi tujuan pembaikan atau penggantian kenderaan peribadi yang telah rosak sepenuhnya akibat banjir.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, dengan inisiatif itu, dapat membantu meringankan beban Keluarga Malaysia yang terkesan akibat banjir yang melanda negara pada 18 Disember lalu.

Beliau berkata, kerajaan antara lain melaksanakan beberapa inisiatif iaitu menyediakan perkhidmatan tunda kereta melalui Perodua ke pusat servis Perodua secara percuma selain syarikat itu turut bersetuju memberikan kos upah baik pulih secara percuma dan diskaun sebanyak 50 peratus ke atas alat ganti.

“Proton juga bersetuju memberi diskaun alat ganti sebanyak 50 peratus bagi kebanyakan model kereta serta menawarkan caj tunda dan cuci kereta secara percuma di pusat-pusat servis mereka yang berdaftar.

Baca juga:   KPLB peruntuk RM150 juta bantuan pascabanjir - Mahdzir

“Bagi syarikat kereta lain pula, hampir semua bersetuju menyediakan perkhidmatan tunda kereta secara percuma dan diskaun sebanyak 25 peratus atau lebih, ke atas alat ganti dan upah baik pulih di pusat servis berdaftar,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ismail Sabri berkata, Bank Negara Malaysia (BNM) juga menyediakan Kemudahan Bencana atau DRF melalui bank komersial sehingga RM500,000 kepada pengusaha kecil dan sederhana (PKS) dan sehingga RM75,000 kepada usahawan mikro.

“Menerusi ketersediaan dana RM500 juta, tempoh pembiayaan adalah sehingga lima tahun termasuk moratorium bayaran balik sehingga enam bulan dengan kadar pembiayaan sehingga 3.5 peratus setahun,” katanya.

Baca juga:   ExxonMobil temuduga 230 calon dalam Karnival Kerjaya

Dalam pada itu, beliau berkata, kerajaan bersetuju menyediakan pemberian baucar kepada mangsa-mangsa banjir bagi pembelian peralatan elektrik yang telah rosak.

“Setiap ketua isi rumah boleh memohon dan mendapatkan baucar bernilai RM500 semasa membuat pembelian sama ada secara fizikal di kedai dan pasar raya berdaftar atau saluran e-dagang diiktiraf Kementerian Tenaga dan Sumber Asli,” katanya.-Edisi 9

Terkini

PM doakan Pandelela terus tambah pingat di Budapest

DATUK Seri Ismail Sabri Yaakob mengucapkan tahniah dan syabas kepada Datuk Pandelela Rinong Pamg atas kejayaan meriah pingat gangsa...

Lagi Artikel Berkaitan