29.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 5, 2023

24 Januari depan hari penentuan buat Ahmad Zahid

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur menetapkan 24 Januari depan bagi pendengaran keputusan sama ada Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan dilepaskan atau dipanggil membela diri atas 47 pertuduhan membabitkan puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi.

Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah, menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujahan pihak pendakwaan dan peguam yang mewakili bekas Timbalan Perdana Menteri itu, hari ini.

Pada 19 Oktober dan 14 Disember 2018 serta 20 Februari 2019, Ahmad Zahid, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap 47 pertuduhan, 12 daripadanya membabitkan pecah amanah, lapan tuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi.

Bagi pertuduhan pecah amanah, Ahmad Zahid, 68, didakwa menggunakan dana berkenaan untuk membuat enam pembayaran kad kredit milik persendirian, polisi insurans kenderaan dan lesen motor persendirian, kiriman wang kepada sebuah firma guaman dan sumbangan kepada persatuan bola sepak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Baca juga:   Insiden pesawat Hawk: Jangan ada pihak keruhkan keadaan

Beliau dituduh melakukan perbuatan itu di Affin Bank Berhad, cawangan Jalan Bunus, Off Jalan Masjid India di sini, antara 13 Januari 2014 dan 23 Disember 2016.

Bagi lapan tuduhan rasuah, Ahmad Zahid didakwa menerima suapan daripada tiga syarikat, iaitu Mastoro Kenny IT Consultant & Services, Data Sonic Group Berhad dan Profound Radiance Sdn Bhd sebagai dorongan untuk dirinya seorang pegawai badan awam, iaitu Menteri Dalam Negeri di Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi membantu syarikat berkenaan mendapatkan projek MyEG.

Baca juga:   'Syaitan' fitnah UMNO mula bekerja keras - Zahid

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu juga berdepan 27 pertuduhan pengubahan wang haram dengan membabitkan diri dalam transaksi secara langsung membabitkan pendapatan daripada aktiviti haram antara 29 Mac 2016 dan 11 April 2018.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Lagi Artikel Berkaitan