23.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 30, 2022

UMNO Melaka hormat tindakan Pas guna logo PN

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

TINDAKAN Pas menggunakan lambang Perikatan Nasional (PN) bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka pada 20 November ini tidak menjejaskan hubungan parti itu dengan UMNO di bawah Muafakat Nasional (MN).

Memetik laporan Bernama, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka Datuk Seri Mohamad Ali Mohamad berkata parti itu sentiasa membuka ruang untuk bekerjasama dengan Pas ke arah mencari kebaikan, perdamaian dan kekuatan umah bagi penyatuan umat Islam di negara ini.

“UMNO tidak akan memutuskan hubungan dengan Pas. Kita pun tidak tahu apa sebab Pas bertindak sedemikian tetapi kita yakin dan percaya keseluruhan ahli Pas mengharapkan supaya satu titik pertemuan yang baik akan berlaku antara UMNO dan Pas bagi membela umat Islam terutama orang Melayu di dalam negara kita,” katanya.

Terdahulu, Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang memaklumkan parti itu akan menggunakan lambang PN bagi menghadapi PRN Melaka selepas perkara itu diluluskan oleh Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pas Pusat semalam.

Baca juga:   Malaysia sedang bangun pelalian titis dalam mulut

Mengulas lanjut, Mohamad Ali yang juga Ketua UMNO Bahagian Tangga Batu berkata tindakan Pas untuk bersama Bersatu di bawah PN dikhuatiri membawa Pas ke arah kegagalan.

Bagaimanapun beliau berkata UMNO Melaka tidak berdukacita dengan tindakan Pas kerana ia telah bersedia untuk menghadapi PRN Melaka bersama parti komponen lain dalam Barisan Nasional.

Baca juga:   Pengurus syarikat terpedaya 'Macau Scam' rugi RM1.2 juta

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan tarikh mengundi bagi PRN Melaka pada 20 Nov manakala penamaan calon pada 8 Nov dan undi awal 16 Nov.

PRN Melaka diadakan ekoran pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 4 Okt lepas susulan empat Ahli DUN (ADUN) menarik sokongan terhadap kepimpinan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Mereka ialah Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas).

Wartawan

Terkini

Dua cedera dalam insiden tangki NGV lori meletup

DUA lelaki termasuk seorang warga emas cedera apabila tangki gas cecair asli (NGV) sebuah lori meletup di stesen minyak...

Lagi Artikel Berkaitan