28.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023

Ujian kendiri perlu dibuat jika pulang ke kampung

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Orang ramai yang mahu pulang ke kampung atau bertemu keluarga di luar lokaliti perlu menjalani ujian kendiri COVID -19.

Itu pesanan di sampaikan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menerusi ciapan beliau di Twitter di sini.

Beliau berkata, kerajaan tidak lagi boleh melakukan sekatan jalan raya dan memeriksa individu sama ada sudah lengkap divaksinasi atau sebaliknya apabila negara memasuki fasa endemik.

“Ia bergantung kepada tanggungjawab dan tingkah laku bergantung kepada individu itu sendiri. Saya percaya kita semua mampu menghadapi cabaran ini dalam #ReopeningSafely.

“Oleh itu, sekiranya anda ingin pulang ke kampung dan bertemu dengan golongan berusia, lakukan kit ujian kendiri COVID -19 (RTK) air liur. Pastikan mereka selamat,” katanya.

Menurutnya, negara hanya berbaki 1.6 peratus sebelum sempadan negeri dibuka.

“Kementerian Kesihatan (KKM) sudah beralih kepada ujian simptomatik.

Baca juga:   Tauliah mengajar agama kepada aktivis politik ditarik balik

“Justeru, kami menggalakkan individu yang bergerak dan bertemu dengan ramai orang atau mobiliti tinggi supaya melakukan ujian secara berkala,” katanya.

Baru-baru ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, tarikh pengumuman kebenaran rentas negeri akan diumumkan sebaik sahaja negara mencapai 90 peratus kadar vaksinasi dewasa. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

TMJ ‘lamar’ KJ untuk JDT

PEMILIK kelab Johor Darul Ta’zim (JDT),  Tunku Ismail Sultan Ibrahim nampaknya memberi gambaran mahu melamar Khairy Jamaluddin untuk dilantik sebagai Ketua Pegawai...

Lagi Artikel Berkaitan