28.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023

Anti-vaksin mungkin hilang peluang terima bantuan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

Golongan miskin dan orang kelainan upaya (OKU) di Terengganu yang antivaksin berkemungkinan besar kehilangan peluang untuk me­nerima bantuan daripada agensi kerajaan pada masa depan.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpa­duan Nasional negeri, Hanafiah Mat berkata, kerajaan negeri Terengganu secara serius sedang mempertimbangkan agar menjadikan lengkap vaksinasi Covid-19 sebagai prasyarat kelulusan permohonan bantuan berkenaan.

Katanya, prasyarat tersebut meliputi semua permohonan bantuan bulanan dan khas agensi kerajaan termasuk Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Tabung Darul Iman.

“Keutamaan akan diberi kepada permohonan daripada ­individu berkelayakan yang te­lah lengkap dua dos vaksin.

“Pendirian ini selari dengan dasar kerajaan Persekutuan yang enggan berkompromi ­dengan golongan antivaksin seperti diumumkan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar baru-baru ini,” katanya lapor Kosmo Online.

Kelmarin, melaporkan Kementerian Kesihatan (KKM) menegaskan tidak akan memudahkan kehidupan golongan antivaksin sekiranya mereka masih berdegil dengan terus menolak vaksinasi.

Baca juga:   Roti burger berkulat, restoran makanan segera dikompaun

Hanafiah berkata, setiap permohonan baharu bantuan akan diteliti untuk memastikan kelulusan diberikan kepada mereka yang berkelayakan dan sudah lengkap vaksinasi sahaja.

Begitupun beliau menjelaskan, dasar baharu terbabit tidak bermaksud untuk mengabaikan dan berlaku kejam terhadap golongan yang betul-betul memerlukan bantuan.

“Kita akan siasat punca sebenar pemohon terbabit tidak mengambil suntikan vaksin Covid-19 bukannya terus menolak (permohonan) dan melabel mereka antivaksin tanpa usul periksa.

Baca juga:   20 bekas pelajar MRSM Merbok didakwa pukul rakan

“Sekiranya alasan itu bukan sebab kesihatan, mereka akan dinasihat dan dipujuk untuk mengambil suntikan vaksin Covid-19 dan permohonan (bantuan) akan diluluskan,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Ismail Sabri sedia bangkit isu pengeluaran KWSP di Parlimen

BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyatakan kesediaan beliau membangkitkan isu pengeluaran KWSP secara bersasar sewaktu perbahasan...

Lagi Artikel Berkaitan