24.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

Nomofobia mempengaruhi remaja dan dewasa masa kini

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

Saudara Pengarang,

Minggu lalu, beberapa penyelidik teknologi telah memberi amaran bahawa nomofobia iaitu fobia tanpa telefon pintar, mempengaruhi semua orang.

Anda tahu perasaannya apabila menyedari bahawa anda telah tertinggal telefon anda di rumah dan merasa cemas, seolah-olah anda telah kehilangan hubungan anda dengan dunia.

Nomofobia, kependekan kepada fobia tanpa peranti mudah alih mempengaruhi remaja dan juga orang dewasa.

Anda juga boleh melakukan ujian dalam talian, klik di sini untuk melihat sama ada anda tergolong dalam kumpulan nomofobia.

Minggu lalu, penyelidik dari Hong Kong memberi amaran bahawa nomofobia menjangkiti semua orang.

Kajian mereka mendapati bahawa mereka yang menggunakan telefon pintar untuk menyimpan, berkongsi dan mengakses kenangan peribadi yang paling menderita.

Ketika pengguna diminta untuk menjelaskan bagaimana perasaan mereka terhadap telefon mereka, kata-kata seperti “sakit” (sakit leher sering dilaporkan) dan “bersendirian” meramalkan tahap nomofobia lebih tinggi.

Dr Kim Ki Joon, penyelidik Hong Kong memaklumkan, menurut kajian mereka, pengguna menganggap telefon pintar sebagai diri mereka sendiri dan terlalu melekat dan terkesan jika gajet itu tiada disisi pengguna.

“Manusia akan mengalami perasaan gelisah dan tidak senang ketika terpisah dari telefon mereka.”

Sementara itu, satu kajian di Amerika menunjukkan bahawa pemisahan dengan telefon pintar boleh menyebabkan peningkatan kadar jantung dan tekanan darah.

Oleh itu, adakah tanpa atau ketiadaan telefon pintar , membuat anda kebimbangan dan gelisah?

Baca juga:   5.2 juta rakyat lengkap dos kedua - Dr Adham
Baca juga:   Kepimpinan Ismail Sabri dari kacamata media Indonesia

Profesor Mark Griffiths, ahli psikologi bertauliah dan pengarah Unit Penyelidikan Permainan Antarabangsa di Nottingham Trent University, mengatakan bahawa apa yang ada pada telefon yang diambil kira — terutama rangkaian sosial yang membuat FOMO (fear of missing out ~ takut kehilangan).

“Orang tidak menggunakan telefon mereka untuk bercakap dengan orang lain, mereka bercakap mengenai peranti yang terhubung dengan internet yang membolehkan ramai menangani banyak aspek kehidupan mereka,” kata Griffiths.

“Anda harus menarik balik atau menyahkan telefon bimbit dari seorang remaja secara serius kerana seluruh hidup mereka berada terikat dalam peranti ini.”

Griffiths juga berpendapat teori keterikatan, di mana kita mengembangkan kebergantungan emosi pada telefon kerana ia menyimpan perincian kehidupan kita, adalah sebahagian kecil dari nomofobia.

Untuk pengimbas skrin, FOMO inilah yang menimbulkan kebimbangan pemisahan yang paling banyak.

Sekiranya mereka tidak dapat melihat apa yang berlaku di Whatsapp, Snapchat atau Instagram, mereka menjadi panik kerana tidak mengetahui apa yang berlaku secara sosial.

“Tetapi mereka menyesuaikan diri dengan sangat cepat jika anda membawa mereka ke lawatan percutian dan tidak ada internet,” kata Griffiths.

Sengaja memisahkan telefon anda dengan mematikannya atau membiarkannya di rumah dapat mengurangkan kebergantungan dan kegelisahan.

Kriteria ketagihan telefon menjadi perkara paling penting dalam hidup anda, membina masa yang anda habiskan, gejala penarikan, menggunakannya untuk menghilangkan tekanan atau bersemangat.

Baca juga:   Menang emas Piala Dunia: Pandelela anggap satu keajaiban

Tahap penggunaan telefon anda juga perlu mengimbangi perhubungan atau masa bekerja dan mencetuskan konflik dalaman — anda tahu anda harus mengurangkannya, tetapi tidak boleh.

Baca juga:   Bukan biadab cuma mahu UMNO cari pemimpin baharu - Khairy

Tidak ramai, yang mampu memenuhi kriteria ini. Tetapi pasti ramai di antara kita mengalami nomofobia.

AZIZI AHMAD
Segambut, Kuala Lumpur

Wartawan

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di ladang kelapa sawit

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan