25.5 C
Kuala Lumpur
Friday, September 30, 2022

MPN garis 5 tema utama pelan tangani impak COVID-19

Mesti Baca

CYBERJAYA – Majlis Pemulihan Negara (MPN) menggariskan lima tema utama dalam merangka proses pemulihan menangani impak COVID-19, kata Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, ia termasuk memperkukuhkan sistem penjagaan kesihatan awam Malaysia dan meningkatkan tahap kesiapsiagaan industri berkaitan untuk keluar dari pandemik ke tahap endemik selain bersedia dengan kemungkinan berhadapan pandemik baharu pada masa depan.

“Tema-tema yang digariskan ini sudah tentu tidak begitu terperinci, sebab itu saya ingin menjemput para pemimpin industri, penggerak masyarakat sivil, ahli politik, pemimpin masyarakat dan golongan muda untuk berkongsi idea, supaya kita sama-sama dapat merangka pemulihan yang sejajar dengan kepentingan negara.

“Di samping itu, cadangan dan input dasar pemulihan yang diterima melalui sesi libat urus dengan pemegang taruh akan juga dimasukkan ke dalam dasar-dasar pembangunan utama negara seperti Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) dan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan penutup Sidang Kemuncak Pemulihan Negara anjuran Institut Strategik KSI bagi Asia Pasifik dan Kelab Ekonomi Kuala Lumpur secara maya hari ini.

Mengulas lanjut, beliau turut menggesa semua rakyat Malaysia bersatu hati dalam perang melawan COVID-19 dan membina semula negara tercinta.

“Kita perlu mengetepikan segala perbezaan dan mencari titik persamaan. Kita mesti bersama-sama menyelamatkan nyawa, ekonomi dan negara.

“Malaysia memerlukan anak watan untuk tampil mengembalikan kegemilangannya.

Baca juga:   Jawatan Muhyiddin bertaraf menteri, kenapa lapor polis?
Baca juga:   Singapura catat 13,208 kes baharu COVID-19

“Kita tidak mahu lagi polemik politik dan perpecahan mengganggu gugat usaha murni kita dalam memerangi pandemik dan membina semula ekonomi,” katanya.

Lima tema utama yang digariskan Muhyiddin adalah:
i) Memperkukuhkan sistem penjagaan kesihatan awam Malaysia dan meningkatkan tahap kesiapsiagaan industri berkaitan untuk keluar dari pandemik ke tahap endemik dan bersedia dengan kemungkinan berhadapan pandemik baharu pada masa depan.

Muhyiddin berkata: “kita mesti melihat kepada keadaan emosi individu dan mereka yang secara langsung dijangkiti COVID-19 dan yang menderita kerugian teruk

ii) Mengenal pasti sektor-sektor ekonomi yang memerlukan perhatian utama.

“Kita perlu membantu sektor-sektor ini untuk kembali beroperasi dengan tumpuan kepada pelancongan, pendidikan dan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) dalam jangka masa pendek dan sederhana. Pada masa yang sama, kita perlu mengenal pasti dan memberi insentif yang sesuai untuk perniagaan yang berpotensi mencatat pertumbuhan dalam jangka masa sederhana dan panjang.

“Kita juga mesti memperkukuhkan sektor-sektor strategik utama yang menjadi bahagian penting dalam rantaian bekalan global. Ini akan secara langsung meningkatkan daya saing negara secara keseluruhan dan lebih penting lagi, peluang pekerjaan dapat diwujudkan untuk rakyat Malaysia terutamanya golongan muda”.

iii) Mewujudkan ekosistem yang kondusif dan mampan untuk pertumbuhan inklusif yang akan merancakkan pemulihan.

“Ini termasuk strategi untuk pembangunan infrastruktur fizikal dan digital selain melonjakkan komitmen terhadap dasar-dasar alam sekitar, sosial dan tadbir urus. Ini akan membantu memperkuatkan kedudukan Malaysia sebagai destinasi pilihan pelaburan kepada pelaburan langsung asing dan domestik”.

Baca juga:   Fitnah jahat: LGMPC saman Sedar Malaysia RM10 juta

iv) Memperluaskan pelaksanaan digitalisasi dalam perniagaan dan perkhidmatan awam selain menyediakan infrastruktur perlu yang akan menggalakkan penggunaan teknologi digital.

Baca juga:   Perkara ditakuti terjadi, petugas frontliner positif Covid-19

Katanya, semua infrastruktur ini perlu sebagai persediaan menghadapi Era Digital dan membantu memudah cara urusan individu dan perniagaan beroperasi semasa pandemik.

v) Memastikan pertumbuhan yang dipupuk daripada proses pemulihan itu diagihkan secara saksama, bagi mengelakkan jurang pendapatan melebar dan memburukkan hubungan antara kaum di negara ini.

“Memandangkan pandemik ini telah memberi kesan yang buruk kepada kehidupan, jaringan keselamatan sosial perlu diperkukuhkan supaya kita dapat terus membina kehidupan, juga mengembalikan nilai dan maruah setiap rakyat Malaysia,” katanya. – Edisi 9

Terkini

KPM terus pantau projek SMK Kota Warisan

KEMENTERIAN Pendidikan Malaysia (KPM) akan memantau projek Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kota Warisan, Sepang agar pembinaan sekolah berkenaan berjalan...

Lagi Artikel Berkaitan