26.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 16, 2021

Kerajaan kaji turunkan harga Kit Ujian Kendiri COVID-19

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KUALA LUMPUR – Kerajaan sedang mengkaji untuk menurunkan lagi harga Kit Ujian Kendiri COVID-19 menjelang akhir tahun ini bagi membolehkan ia mudah diakses oleh semua orang.

Memetik laporan Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna serta Kementerian Kesihatan sedang meneliti perkara itu.

“Bagi memperluas usaha pengujian, Kementerian Kesihatan telah mengiktiraf RTK Antigen dan meluluskan beberapa Kit Ujian Kendiri COVID-19 yang boleh dibeli di farmasi di seluruh negara.

“Selain itu, untuk menjadikan Kit Ujian Kendiri boleh diakses semua orang, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna dan Kementerian Kesihatan telah menetapkan harga siling kit ujian ini bawah RM20,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Sidang Kemuncak Pelan Pemulihan Negara yang diadakan secara maya hari ini.

Kerajaan telah menetapkan harga siling runcit bagi Kit Ujian Pantas Antigen COVID-19 dijual pada harga RM19.90 setiap set manakala RM16 setiap set untuk harga borong, berkuat kuasa 5 September lalu.

Baca juga:   PRK Chini: MN + Bersatu lulus ujian pertama dengan cemerlang

Tengku Zafrul berkata beberapa langkah baharu juga sedang dalam perancangan untuk dilaksanakan di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN) termasuk menubuhkan pusat panggilan khusus untuk menawarkan bantuan segera dalam menangani hal berkaitan Covid-19, selain mengambil kira suntikan penggalak atau program vaksinasi berbilang tahun dalam protokol penjagaan kesihatan awam.

Baca juga:   MoF akan permudahkan urusan agihan BKC

Selain itu, katanya bagi mengesan kehadiran dan penyebaran varian baharu dengan lebih baik, Penjujukan Genom Keseluruhan dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perubatan, manakala teknologi dan data mudah alih dirancang untuk diperluaskan bagi meningkatkan pengesanan kontak.

“Kontak rapat yang berpotensi akan segera dikenal pasti dan dimaklumkan mengenai keperluan mengkuarantin diri mereka sendiri. Kes asimptomatik dan kes yang mempunyai gejala kecil kini tertakluk kepada Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO),” katanya.

Menyedari beberapa kemajuan besar telah dilihat setakat ini di bawah PPN, beliau bagaimanapun mengakui masih banyak yang perlu dilakukan terutama mengukuhkan kapasiti sistem penjagaan kesihatan dan meningkatkan pemulihan orang dan industri.

“Kita belum tahu sepenuhnya bagaimana ekonomi dan cara hidup kita akan berubah, tetapi apa yang boleh kita lakukan adalah untuk memberi tumpuan kepada minda dan tenaga kita untuk muncul daripada krisis ini sebagai sebuah negara dan Keluarga Malaysia yang lebih berdaya tahan,” katanya. – Edisi 9

Baca juga:   Kerajaan dengar kekecewaan rakyat di negeri Fasa 1 PPN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

PPN bawa sinar terang di hujung terowong

PELAN Pemulihan Negara (PPN) yang dirancang kerajaan sejak Jun lalu ternyata telah berjaya membawa sinar yang terang di hujung...

Lagi Artikel Berkaitan