26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

1MDB: KPMG setuju bayar tuntutan RM333 juta

Mesti Baca

PUTRAJAYA – KPMG bersetuju dengan penyelesaian bernilai RM333 juta (USD80 juta) bagi memenuhi semua tuntutan yang berkaitan dengan tanggungjawab fidusiari mereka dalam pengauditan akaun 1MDB untuk tempoh 2010 hingga 2012.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, penyelesaian tersebut menamatkan tuntutan sivil yang difailkan pada 6 Julai lalu terhadap KPMG.

Beliau berkata, keputusan tersebut akan mempercepat lagu penyelesaian berkenaan yang akan digunakan untuk memenuhi obligasi 1MDB yang tertunggak, dan menjimatkan sumber awam dari segi kewangan dan tempoh masa pengadilan.

“Ini membuktikan tekad Kerajaan Malaysia untuk meneruskan segala usaha pemulihan terhadap semua pihak yang terlibat dalam 1MDB dan entiti yang berkaitan dengannya.

“Kerajaan Malaysia akan memastikan tindakan sewajarnya diambil terhadap semua individu atau entiti yang terlibat, secara langsung atau tidak langsung, di dalam skim global 1MDB ini,” kata beliau dalam kenyataan hari ini.

Baca juga:   SPRM siasat skandal tanah di Perak

Tengku Zafrul berkata, penyelesaian dengan KPMG, bernilai lebih dari 800 kali ganda fi audit yang diperoleh KPMG, merupakan salah satu penyelesaian berkaitan 1MDB yang terbesar oleh sebuah firma audit di Asia Tenggara.

Katanya, penyelesaian tersebut tidak akan memberi kesan atau menjejaskan tuntutan Malaysia terhadap individu seperti Jho Low dan pihak lain yang berkaitan dengannya, dan yang masih diburu oleh pihak berkuasa berhubung dengan skandal kewangan 1MDB.

Baca juga:   Tengku Zafrul Bendahari BN Selangor, Jamal Yunos Ketua Komunikasi

“Kementerian Kewangan ingin mengucapkan terima kasih kepada Jabatan Peguam Negara, badan pengawal selia dan agensi penguatkuasa yang terlibat atas usaha mereka dalam mencapai penyelesaian ini,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan