25.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 4, 2022

Wakil rakyat DAP ajak semua parti sahut seruan PM

Mesti Baca

CYBERJAYA – Ahli Parlimen Bangi dari DAP, Ong Kian Ming menyambut baik usul Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk membuat reformasi beberapa perkara dalam Perlembagaan.

Sehubungan itu, beliau mengajak semua parti politik untuk menyahut seruan tersebut dan duduk berbincang mengenai cadangan yang telah dikemukakan.

“Perdana Menteri telah mengusulkan suatu langkah ke hadapan untuk melakukan reformasi terhadap sejumlah Perlembagaan yang memberi kesan berpanjangan terhadap politik Malaysia jika diluluskan.

“Oleh itu saya berpendapat bahawa semua parti politik sepatutnya duduk untuk berbincang sama ada usul itu boleh diterima atau tidak,” katanya menerusi Twitternya hari ini.

Beliau mengulas tujuh tawaran Perdana Menteri kepada blok pembangkang untuk mengembalikan kestabilan politik negara dan menegaskan tidak akan membiarkan kleptokrat kembali menguasai tampuk kuasa.

Tawaran itu dikemukakan dalam pelan kerjasama rentas parti (bi-partisan) yang dikemukakan Muhyiddin bagi mewujudkan kerajaan yang lebih stabil dan inklusif selepas usul undi percaya diluluskan di Parlimen bulan depan.

Baca juga:   Langgar SOP: Neelofa, PU Haris ke mahkamah 20 Mei

Sehubungan itu, Muhyiddin berkata, kerajaan akan berunding dengan pimpinan parti-parti di luar Perikan Nasional (PN) untuk meluluskan usul undi percaya kepada Perdana Menteri di Dewan Rakyat.

DAP yang juga anggota Pakatan Harapan (PH) ketika ini mempunyai 42 kerusi di Parlimen dan antara parti yang menentang kuat kerajaan kleptokrat UMNO pimpinan Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 lalu. – Edisi 9

Baca juga:   Kecelaruan fikiran seorang tua bernama Mahathir

Wartawan

Terkini

Status warganegara anak ibu rakyat Malaysia fokus Azalina

STATUS kewarganegaraan kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu-ibu warganegara Malaysia antara tumpuan diberikan oleh Datuk Seri Azalina...

Lagi Artikel Berkaitan