25.6 C
Kuala Lumpur
Monday, February 6, 2023

NCIA perkasa pendidikan Orang Asli pedalaman Perak

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

TANJUNG MALIM – Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) menganjurkan program [email protected] (Orang Asli) bagi memfokuskan pembangunan akademik dan modal insan golongan Orang Asli di sekitar pedalaman Perak.

Ketua Bahagian Pembangunan Modal Insan NCIA, Datin Shahdee Ahmad berkata, program tersebut dilaksanakan bagi meningkatkan pencapaian akademik dan peratus kehadiran pelajar Orang Asli ke sekolah menerusi kaedah pengajaran tambahan berkesan mengikut modul yang disediakan.

Menurut beliau, modul-modul berkenaan dibangunkan sekumpulan penyelidik, pensyarah dan pakar pendidikan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang merangkumi aspek asas pembelajaran menulis, membaca dan mengira (3M).

“Modul berkenaan membabitkan Modul Pembelajaran Asas Membaca, Modul Pembelajaran Asas Menulis, Modul Asas Mengira selain empat modul pengayaan diri iaitu Modul Pengayaan Transformasi Kendiri, Modul Kemahiran Asas-asas Lakaran Seni Visual, Modul Eksplorasi Dunia Emosi dan Kerjaya serta Modul Penerokaan Konsep Kimia dalam Aktiviti STEM.

“Modul-modul tersebut dapat memperkasakan potensi minat murid-murid terhadap bidang seni, motivasi juga Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) serta pendekatan Didik Hibur yang merujuk kepada Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR),” katanya dalam kenyataan media.

NCIA
Mahasiswa UPSI yang membantu menjayakan aktiviti di Tapah, Perak.

Shahdee menambah, program [email protected] (Orang Asli) fasa pertama dilaksanakan di kawasan penempatan Orang Asli sekitar daerah Batang Padang, Kuala Kangsar dan Hulu Perak.

Beliau memberitahu, program itu membabitkan murid tahun lima dari Sekolah Kebangsaan (SK) Batu 7 dan SK Batu 14, Batang Padang, SK Pos Legap dan SK Pos Perwor, Kuala Kangsar serta SK RPS Kemar (Hulu Perak).

Baca juga:   Luruan monsun dijangka berterusan hingga 24 Disember
Baca juga:   Bayi 14 hari maut nahas kereta dengan lori tanah

Kata Shahdee, program bermula Jun hingga Disember 2020 itu memanfaatkan seramai 300 pelajar pelbagai latar belakang suku Orang Asli antaranya Murut, Semai dan Temiar.

Program selama 150 jam itu, katanya, meliputi akademik dan pengayaan diri pada luar waktu persekolahan yang menyaksikan peningkatan sebanyak 12 peratus murid buta huruf boleh membaca, 25 peratus peningkatan boleh menulis dan 11 peratus peningkatan boleh mengira.

“Modul Pengayaan Diri Ibubapa pula menyentuh aspek peranan, amalan dan penilaian kendiri agar memberi pendedahan kepentingan pelajaran kepada anak-anak serta mendidik mereka untuk lebih percaya diri dan mengenal potensi diri,” jelasnya.

NCIA
Murid-murid Orang Asli menunjukkan bakat melukis.

Menurut beliau, Modul Xedugogy turut dilaksanakan khusus untuk semua guru sekolah terlibat dengan pendedahan kepada amalan pedagogi abad ke-21 yang terkini.

“Tahun ini, program empowerNCER-Akademik bermula bulan Mac menyasarkan 900 pelajar anak orang Asli dari 21 buah sekolah, namun sesi bersama pelajar belum bermula berikutan penutupan sekolah yang disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP),” katanya.

Shahdee berkata, pada masa yang sama, Projek Pembangunan Orang Asli di Lata Kinjang sedang dilaksanakan sebagai projek perintis pembangunan Orang Asli dalam komuniti yang bertujuan membasmi kemiskinan secara mampan yang membabitkan empat buah kampung di Lata Kinjang.

“Projek berkenaan membabitkan pelaksanaan program empowerNCER-Latihan Kemahiran & Keusahawanan bagi membolehkan 143 belia menjana pendapatan, dan 62 pelajar mengikuti program empowerNCER-Akademik,” jelasnya.

Baca juga:   Ibu, anak usia empat tahun maut nahas dua kenderaan

Sementara itu Ketua Projek yang juga Pengarah Pusat Transformasi Komuniti Universiti (UCTC) UPSI, Prof Madya Dr Norkhalid Salimin melahirkan penghargaan kepada NCIA yang bekerjasama dengan kepakaran universiti berkenaan dalam menjayakan program berkenaan.

Baca juga:   Guru hadapi 32 pertuduhan seks luar tabii, amang seksual

“Kami membantu NCIA melaksanakan program empowerNCER-Akademik dan membina modul yang berkesan untuk melaksanakan program yang memberi fokus terhadap kemajuan hidup komuniti Orang Asli,” katanya. – EDISI 9

Wartawan

Terkini

Dua wanita maut, nahas dua buah kenderaan

DUA wanita maut apabila kenderaan yang dipandu masing-masing terlibat dalam kemalangan di Jalan Junid, Muar, Johor, awal pagi tadi. Ketua Polis Daerah...

Lagi Artikel Berkaitan