30 C
Kuala Lumpur
Friday, October 7, 2022

Pelajar takluk gunung tertinggi Eropah, peroleh 9A SPM

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Penglibatan di dalam aktiviti sukan lasak mendaki gunung, tidak menghalang seorang pelajar, Sara Sofea Muhammah Illaham, 18, mencatat keputusan cemerlang 9A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) baru-baru ini.

Pelajar Sekolah Menengah Sains Kuala Selangor itu, sebelum ini mencatat kejayaan mendaki ke puncak gunung tertinggi di benua Eropah iaitu Gunung Elbrus di Rusia, setinggi 5,642 meter.

Kejayaan itu diciptanya pada 15 Ogos 2019, dibawah Program Pendakian Belia Merdeka 2020, anjuran Kelab Jelajah Alpine Malaysia (KJA).

Atas kecemerlangan akademik dan ko-kurikulumnya itu, KJA telah menyampaikan sumbangan dua ribu ringgit sebagai insentif dan penghargaan kepada Sara Sofea baru-baru ini.

Majlis penyerahan sumbangan itu dilakukan secara dalam talian oleh Pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr. Yang Farina Abdul Aziz yang juga penggiat sukan mendaki gunung.

Menurut Sara Sofea, beliau bercadang untuk menyambung pengajian dalam bidang perubatan di samping akan meneruskan minatnya dalam sukan mendaki gunung.

“Alhamdulillah, syukur kehadrat Allah kerana saya berjaya mencapai sasaran saya untuk mendapat keputusan 9A dalam SPM baru-baru ini. Terima kasih kepada kedua ibu bapa saya yang sentiasa di belakang saya memberi sokongan yang tidak berbelah bahagi.

“Saya merasa bertuah kerana ayah saya banyak membimbing saya dalam sukan mendaki gunung ini di mana pengalaman ayah saya sebagai Pendaki Everest amat membantu saya dalam semua pendakian saya sebelum ini.

Baca juga:   SPM 2020 sejarah melahirkan generasi pasca-Covid-19
Baca juga:   SPRM siasat skandal tanah di Perak

“Minat saya dalam sukan mendaki ini akan saya teruskan dan saya merancang untuk pendakian ke gunung yang lebih tinggi pula selepas ini seperti Gunung Aconcagua, Argentina, yang tertinggi di Amerika Selatan dan Gunung Vinson Massif yang tertinggi di benua Antartika,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sara Sofea turut cemerlang dalam SPM 2020 apabila memperoleh 9A.

Sara Sofea berkata, sukan mendaki gunung yang ceburinya telah banyak memberi inspirasi kepada dirinya untuk berjaya di dalam akademik.

Ini kerana menurutnya, kepayahan dan keperitan ketika mendaki gunung telah mengajarnya erti semangat perjuangan dan tidak putus asa dalam apa sahaja yang dilakukan.

“Situasi ketika mendaki gunung yang mencabar itu telah mengajar saya supaya kuat dari segi mental dan fizikal. Semangat itulah yang telah saya gunakan di dalam bidang akademik sehingga saya berjaya mencapai keputusan cemerlang dalam SPM baru-baru ini”.

Bagi Sara Sofea, pembabitan di dalam sukan ekstrim mendaki gunung itu tidak sesekali menjejaskan tumpuannya di dalam pelajarannya.

Beliau turut berterima kasih kepada bekas Pengetua sekolahnya, Mohd Shahadan Abdul Rahman yang menyokong pembabitannya di dalam sukan mendaki gunung dengan membenarkannya mengambil cuti tambahan ketika melaksanakan pendakian di Gunung Elbrus itu.

Selain itu, Sara Sofea turut menzahirkan penghargaan kepada Bahagian Sukan, Kokurikulum & Kesenian (BSKK), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), atas kerjasama dalam menjayakan pendakian ke puncak tertinggi benua Eropah itu.

Baca juga:   Pelajar meninggal dunia ketika merentas desa di Marang

“Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada bekas Pengarah BSKK, Zainal Abas, bekas Pengetua saya, Cikgu Mohd Shahadan dan semua guru-guru yang mengajar sembilan mata pelajaran di Sekolah Menengah Sains Kuala Selangor, atas kejayaan ini. Tanpa cikgu-cikgu semua, tak mungkin saya mampu mencapai impian saya ini, terima kasih semua,” katanya.

Baca juga:   Guru sekolah ditahan cabul pelajar perempuan

Sementara itu, Timbalan Presiden KJA, Zainuddin Lot berkata, pihaknya akan berusaha mencari penaja untuk menyokong impian Sara Sofea untuk menawan dua puncak tertinggi di benua Amerika Selatan dan Antartika itu.

“Kita sedia bekerjasama dengan mana-mana pihak yang sudi untuk tampil sebagai penaja kepada ekspedisi tersebut dan berharap Sara Sofea akan membawa nama negara sebagai pendaki wanita termuda Malaysia yang berjaya menawan puncak Aconcagua dan Vinson Massif,” jelas beliau. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Adakah mahu parti rasuah, kleptokrasi dan penuh kebobrokan?

PENGERUSI Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin sekali lagi mengulangi tugas besar yang dibawa perikatan berkenaan dalam memastikan negara tidak terus terjunam...

Lagi Artikel Berkaitan