32.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 21, 2024

Moratorium: Pemuda UMNO gesa kerajaan guna 3 kuasa

Mesti Baca

Editor
Editor
Editor Edisi 9


Oleh: DATUK DR. ASYRAF WAJDI DUSUKI

PERGERAKAN Pemuda UMNO  kecewa dengan alasan simplistic Menteri Kewangan kononnya kerajaan tidak boleh mengarah bank-bank untuk memberikan moratorium secara automatik  kerana kerajaan tidak memiliki bank atau menteri tiada kuasa mengarahkan bank-bank.

Dikongsikan di sini tiga punca kuasa utama yang memberi peruntukan kuasa besar untuk kerajaan melalui Menteri Kewangan mengarahkan bank-bank menawarkan Moratorium secara automatik.

Seksyen 72 dalam Akta Bank Negara Malaysia 2009 (Akta 701) secara jelas memberikan peruntukan kuasa kepada Jemaah Menteri (Kerajaan) untuk overrule atau membatalkan sebarang keputusan yang dibuat Bank Negara Malaysia (BNM), manakala BNM sebagai pelaksana dasar perlu patuh kepada sebarang arahan Menteri bertanggungjawab.

Seksyen 6 dan 7 dalam Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (Akta 758) juga memberikan peruntukan kuasa yang jelas untuk Menteri Kewangan mengarahkan BNM berkenaan dasar-dasar yang berkaitan dalam kewangan dan perbankan.

Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 memberikan Kerajaan kuasa penuh untuk mengadakan sebarang peraturan baharu mahupun mengatasi (overule) sebarang undang-undang bertulis sedia ada demi mencapai matlamat Proklamasi Darurat.

Hakikatnya, tanpa Ordinan Darurat pun, dua undang-undang sedia ada memperuntukkan kuasa Menteri Kewangan yang amat besar hingga boleh mengarahkan mahupun mengatasi (overule) sebarang keputusan BNM apatah lagi bank-bank komersil.

Selain kuasa yang diperuntukan oleh undang-undang bertulis, kerajaan juga boleh menggunakan kuasa melalui pegangan saham yang dimiliki dalam bank-bank utama melalui  GLC/GLIC.

Contohnya: Tabung Haji, KWSP, PNB dan KWAP memiliki 82 peratus pegangan saham dalam Bank Islam. Khazanah Nasional pula memiliki 30 peratus dalam Bank Muamalat. PNB, KWSP dan KWAP memiliki 62 peratus dalam Maybank dan 62.1 peratus CIMB Bank. 

Justeru, Pemuda UMNO menyarankan agar kerajaan memanfaatkan sepenuhnya kuasa yang ada untuk mengarahkan bank-bank yang ternyata mencatat keuntungan mencecah berbilion ringgit hanya pada suku tahun pertama 2021 sahaja, untuk menawarkan moratorium secara automatik kepada rakyat tanpa caj atau faedah tambahan selama 3 bulan dan tidak terhad kepada hanya golongan B40

  • Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki adalah Ketua Pergerakan Pemuda UMNO.

Terkini

GTR Burger hargai petugas media, lancar menu ‘Sliders’

TANPA bantuan rakan-rakan media, GTR Burger tidak mungkin berkembang pantas dan dapat menembusi pasaran dalam masa yang singkat. Itu ungkapan...

Lagi Artikel Berkaitan