24.8 C
Kuala Lumpur
Friday, April 16, 2021

KDN siasat ketulenan rakaman mirip suara 2 pemimpin

Must Read

Suruhanjaya Tinggi Bangladesh tak wajar lancar portal pekerjaan

CYBERJAYA - Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan amat terkejut dengan tindakan Suruhanjaya Tinggi Bangladesh di Kuala Lumpur...

Kenaikan harga barangan masih terkawal – Alexander

CYBERJAYA - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mendapati kenaikan harga barangan di seluruh negara adalah...

Perdana Menteri beri jaminan tiada PKP kali ketiga

CYBERJAYA - Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan kerajaan tidak berhasrat melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali...

KUALA LUMPUR – Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan menyiasat rakaman audio perbualan yang didakwa mirip suara Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bersama Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tular sejak kelmarin.

Memetik laporan BH Online, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, siasatan itu akan menjurus bagi menentukan ketulenan rakaman audio dan butiran perbualan kedua-dua pemimpin terbabit.

“Sudah tentu kita (KDN) akan siasat semua laporan diberikan. Pertama siasat mengenai ketulenan, apakah ada perbualan itu? Kalau tiada, bermakna cerita dibuat itu adalah fitnah.

“Kalau ceritanya betul, saya dengar juga (audio), ceritanya Ahmad Zahid mengaku Anwar sebagai cikgu. Cerita yang betul, kalau itu betul. Salah ke Anwar jadi cikgu kepada Ahmad Zahid? Yang dua-dua hendak marah ini kenapa? Saya pun hairan.

“Jadi ada dua perkara di sini pertama, perbualan dan adakah ia tulen, kedua apa yang ada dalam perbualan itu. Betul atau tidak?” katanya dalam sidang media Majlis Pelancaran Projek Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe) di sini, hari ini.

Semalam, Ahmad Zahid dan Anwar menafikan bahawa mereka merupakan individu-individu yang berbual dalam rakaman tersebut.

Hamzah yang juga Ahli Parlimen Larut turut mempersoalkan tindakan Anwar mengutus surat kepada Yang di-Pertuan Agong, mendakwa beliau mempunyai majoriti untuk membentuk kerajaan.

“Jadi apahal (Anwar) hendak kena hantar surat kepada Agong? Sudah tidak ada (dakwaan). Maknanya Anwar kata dulu dia ada ‘formidable numbers’ (jumlah yang cukup), tidak benar.

“Salah ke kalau UMNO mahu bekerjasama dengan PKR? Kalau salah terpulang kepada mereka. Jadi kalau mereka kata tiada, tidak pernah bincang, maknanya tidak benar UMNO hendak bersubahat dengan PKR.

“Tiada pun kerjasama. Apakah kerjasama itu berlaku atau tidak. Dia (Anwar) jawablah,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Hamzah mengakui tidak gentar dengan ancaman Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) yang mahu mengemukakan saman kepada KDN dan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) susulan kegagalan mendaftarkan parti itu.

“Ia (ancaman MUDA) tidak jadi hal, saya guna undang-undang (ketika menolak pendaftaran MUDA),” katanya.

Latest News

Suruhanjaya Tinggi Bangladesh tak wajar lancar portal pekerjaan

CYBERJAYA - Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan amat terkejut dengan tindakan Suruhanjaya Tinggi Bangladesh di Kuala Lumpur...

More Articles Like This