25.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 6, 2022

‘Syukur, satu bab yang mencabar selesai’ – SUA UMNO

Mesti Baca

CYBERJAYA – “Syukur satu bab yang mencabar dalam perjuangan parti sudah selesai,” demikian dinyatakan oleh Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan hari ini.

Ini berikutan keputusan Mahkamah Persekutuan yang menolak permohonan 16 bekas ahli UMNO untuk mendapatkan kebenaran memulakan semakan kehakiman bagi perisytiharan parti itu sebagai tidak sah kerana kononnya melanggar perlembagaan.

Memetik laporan UMNO Online, Ahmad yang juga Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) berkata, perkara tersebut diputuskan sebulat suara oleh lima hakim, dipengerusikan oleh Hakim Besar Malaya Tan Sri Azahar Mohamed pada jam 11.50 pagi hari ini.

“Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyatakan rasa syukur atas keputusan ini. Alhamdulillah,” ujarnya Ahmad yang juga Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN).

“UMNO sebuah parti yang banyak jasa kepada rakyat dan negara. Moga parti kita ini sentiasa dilindungi,” katanya lagi.

Tambah Ahmad, menurut mahkamah, 16 orang yang membawa kes itu bukan lagi ahli UMNO mengikut Perlembagaan UMNO Fasal 20.7.

Baca juga:   Bubar DUN, Parlimen selesai kemelut politik

Begitu juga Seksyen 18C Akta Pertubuhan tidak bertentangan dgn artikel 121 Perlembagaan Persekutuan. Bahawa apa jua keputusan parti politik tidak boleh dicabar di mahkamah.

Dalam penghakiman juga, mahkamah berkata isu semakan kehakiman juga telah menjadi akademik kerana UMNO telah melaksanakan proses pemilihan pada Jun 2018 dan jelas bahawa adalah menjadi satu polisi awam, bahawa mahkamah tidak akan mencampuri urusan parti politik.

Baca juga:   Prosiding kes 1MDB: ‘Optimus Prime’ gelaran untuk Najib

Peguam yang mewakili UMNO ialah Datuk Hafarizam Harun manakala mewakili 16 bekas ahli UMNO ialah Hanif Khatri dan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS) diwakili Shamsul Bolhasnan.

Memetik laporan media, 16 anggota bekas parti itu meminta RoS untuk membatalkan keputusannya pada bulan Mac 2018 yang membenarkan UMNO menangguhkan pemilihan partinya sehingga April 2019 untuk menyiasat aduan yang dibuat dan membalasnya.

Bekas ahli UMNO terbabit ialah Salihudin Ahmad Khalid, Noorhalimi Yahya, Mariam Mohd Ishak, Mohd Hafami Hanif, Saharudin Tukiman, Azaid Jani, Normalawati Hassan, Radiana Abd Manaf, Mohd Rafeek Rahim, Nurul Hanna Mohd Suhot, Kamarul Abd Wahid, Mohd Hikamal Md Hassim, Muzamzamir Abd Wahab, Norizam Jamaludin, Rohani Ahmad dan Muhamad Hafizi Hashim.

Mereka turut memohon perisytiharan bahawa UMNO merupakan parti yang tidak sah berkuat kuasa 20 April, tahun lepas.

Baca juga:   Prosiding kes 1MDB: ‘Optimus Prime’ gelaran untuk Najib

Wartawan

Terkini

2 individu ditangkap gaduh guna rantai besi, parang depan kilang

DUA individu ditangkap polis semalam membabitkan kes pergaduhan dua kumpulan di hadapan sebuah kilang makanan laut di Sepanggar, Kota...

Lagi Artikel Berkaitan