23.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023

Buku tulisan Tommy Thomas karut, bersifat ‘mala fide’

Mesti Baca

KUAL A LUMPUR – Buku My Story: Justice in the Wilderness tulisan bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas disifatkan oleh Datuk Seri Takiyuddin Hassan sebagai mengarut.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri dalam sepucuk surat kepada Pegawai Perundangan dan Kehakiman Malaysia itu berkata, kandungan buku itu juga mempunyai sifat penghinaan serta mala fide terutama terhadap pegawai perundangan.

Berikut kandungan penuh surat Takiyuddin yang juga Ahli Parlimen Kota Bharu seperti mana dipetik dari Facebook miliknya hari ini:

Saya merujuk kepada buku biografi tulisan mantan Peguam Negara,Tommy Thomas, bertajuk My Story: Justice in the Wilderness.

Sebagaimana juga saudara- saudari, setelah meneliti kandungan dan intipati buku tersebut secara tekun, saya turut terkesan dan merasakan banyak aspek dalam buku tersebut yang ‘karut’ terutama sekali yang menyentuh soal akauntabiliti, ketelusan dan keadilan Pegawai Undang-undang yang bertugas di Jabatan Peguam Negara dan juga di Mahkamah di seluruh pelusuk negara.

Sebagai seorang bekas Pegawai Undang-undang di Mahkamah ketika permulaan kerjaya saya dalam bidang perundangan di tahun 1980-an dulu dan juga Ahli JALSOA, saya amat percaya bahawa setiap pegawai undang-undang yang berkhidmat akan sentiasa berpegang teguh kepada prinsip-prinsip utama undang-undang.

Dengan berpegang kepada prinsip tersebut, kita akan sentiasa bertindak dalam ruang lingkup undang-undang, bebas dari sebarang pengaruh, dorongan, tekanan, ancaman atau gangguan, sama ada secara langsung atau tidak langsung daripada mana-mana pihak yang menjurus ke arah menjejaskan integriti dan tugasan pegawai undang-undang.

Baca juga:   Nur Jazlan persoal motif Ku Li minta Ahmad Zahid berkorban

Justeru saya berpandangan penulisan buku tersebut jelas menjurus kepada unsur ‘penghinaan’ serta bersifat mala fide yang berkesan akibatnya telah menjatuhkan integriti serta maruah institusi perundangan negara amnya dan pegawai-pegawai undang-undang khasnya.

Baca juga:   JKM cari waris 3 kanak-kanak mangsa pengabaian keluarga

Adalah amat jelas pada umumnya Jabatan Peguam Negara dan Mahkamah merupakan institusi perundangan yang sentiasa bersikap terbuka serta menerima baik segala pandangan dan cadangan dari dalam dan luar mahupun kritikan yang membina.

Inilah sikap kita yang menghormati prinsip fundamental liberties atau kebebasan asasi yang terdapat dalam Perlembagaan Persekutuan.

Kita anggap teguran yang membina itu boleh meningkatkan lagi kualiti pelaksanaan tugas-tugas kehakiman dan perundangan dalam kalangan pegawai-pegawai kita.

Walau bagaimanapun, teguran tersebut hendaklah dibuat dengan niat ikhlas dan with reasonable courtesy and responsiblity within the limits of the law.

Sebagai Menteri yang bertanggungjawab dalam Hal Undang-Undang serta pernah menjadi Pengamal Undang-undang sejak tahun 1990, saya amat percaya bahawa proses keadilan tidak boleh dilaksanakan dengan baik, lancar dan berkesan tanpa sokongan daripada pegawai undang-undang di Jabatan Peguam Negara dan di Mahkamah serta juga pengamal undang-undang disektor swasta.

Integrasi serta kerjasama ketiga-tiga sektor ini mampu memastikan undang-undang dan keadilan dapat ditegakkan dalam masyarakat kita.

Saya turut yakin kebolehan, komitmen, dedikasi, kemahiran serta kejujuran pegawai-pegawai undang-undang di Jabatan Peguam Negara dan di Mahkamah tidak boleh dipersoalkan sama sekali.

Baca juga:   Kementerian Pengangkutan jamin teruskan projek berskala besar

Setiap tugasan yang dilaksanakan mereka adalah mengikut lunas undang-undang secara tersurat mahupun tersirat (expressly and impliedly), tidak sekali-kali mengikut selera sendiri malah jauh dari bertujuan meraih populariti di mata mana-mana pihak.

Justeru itu saya memberi jaminan pihak kerajaan akan sentiasa memerhatikan dan bertindak mengikut undang-undang terhadap sebarang usaha memperkecilkan badan perundangan dan kehakiman serta pegawai-pegawainya.

Baca juga:   Anwar sembah tahniah kepada Tuanku Muhriz

Tegasnya prinsip the rule of law perlu dijadikan garis panduan bagi setiap individu mahupun kumpulan dalam membuat sesuatu keputusan dan pertimbangan.

Oleh itu semua pihak tertakluk kepada undang-undang, no man is above the law and everyone, whatever his condition or rank is, is subject to the ordinary laws of the land.

Oleh itu saya berseru kepada saudara-saudari pegawai undang-undang di Jabatan Peguam Negara dan di Mahkamah terus menanam azam dan semangat yang tinggi untuk menjayakan tanggungjawab dan amanah yang diberikan kepada kita bagi mendokong prinsip keadilan dan kedaulatan undang-undang negara Malaysia tercinta without fear or favour.

Terima kasih ikhlas daripada saya buat kalian.

Wartawan

Terkini

Dr Amalina rasa bangga dijemput ke Istana Buckingham, London

SIAPA yang tidak rasa bangga apabila dapat menjejakkan kaki di Istana Buckingham, London. Begitulah yang dirasai pakar bedah kelahiran Malaysia,...

Lagi Artikel Berkaitan