26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Komitmen kerajaan bantu B40 – MIDF Research

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – MIDF Research berpendapat bahawa Belanjawan 2021 mencerminkan komitmen kerajaan untuk memberikan sokongan kepada kumpulan B40 yang terkesan dengan pandemik COVID-19.

Pengarah Urusan Kumpulan MIDF, Datuk Charon Mokhzani berkata, langkah-langkah itu meliputi pengembangan Program Baucar Perlindungan Tenang, bantuan kepada anak-anak keluarga miskin, penggantian dan penambahbaikan Bantuan Sara Hidup (BSH) kepada Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) dan lain-lain.

Selain itu, menurut beliau, kerajaan juga menyediakan inisiatif untuk meringankan beban golongan M40 seperti pengurangan cukai pendapatan untuk banjaran pendapatan bercukai antara RM50,001 hingga RM70,000, pengurangan kadar caruman untuk Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan pengeluaran Akaun 1 KWSP untuk kumpulan sasaran.

MIDF
CHARON MOCHZANI

“Langkah-langkah yang diambil untuk menyokong kelangsungan perniagaan akan memastikan bahawa para peniaga terutamanya perusahaan kecil dan sederhana (PKS) tidak hanya dapat bertahan tetapi berkembang dalam keadaan ekonomi sekarang.

“Pelbagai langkah untuk memacu pelaburan dalam teknologi, rantai bekalan, logistik dan pembangunan lestari, dan bantuan untuk melonjakkan pembuatan dan penggunaan produk buatan domestik akan memupuk persekitaran perniagaan yang lebih kondusif.

“Aktiviti-aktiviti ini akan menyumbang kepada penciptaan peluang pekerjaan baru. Selaras dengan pelbagai inisiatif mengenai pekerjaan, kami percaya bahawa ini akan memastikan bahawa tahap peluang kerjaya akan kembali meningkat,” katanya dalam kenyataan media.

Baca juga:   Bicara kes pecah amanah, ubah wang haram Syed Saddiq esok

Charon menambah, pengembangan Perbelanjaan Pembangunan (DE) yang besar sebanyak RM68.2 bilion adalah positif memandangkan keperluan untuk menyokong pemulihan ekonomi dan memberikan kualiti kehidupan dan persekitaran hidup yang lebih baik.

Baca juga:   Majlis akad nikah dibenarkan di hotel, dewan bermula esok

“Kami percaya bahawa pentingnya DE untuk terus disalurkan ke program dan projek dengan kesan pengganda tinggi.

“Projek seperti peningkatan, pengembangan dan penyelenggaraan rangkaian pengangkutan dan projek seperti landasan elektrik berkembar Gemas – Johor Bahru, Lebuhraya Pan Borneo, KVDT1, Sistem Transit Rapid serta pengembangan Pelabuhan Kuantan dan lapangan terbang di Sandakan akan memberi dorongan kepada pemulihan kepada ekonomi.,” jelasnya.

Beliau memberitahu, dengan perang COVID-19 belum berakhir, Belanjawan 2021 memfokuskan usaha berterusan kerajaan untuk membendung dan melawan wabak tersebut.

Charon berkata, peningkatan siling dana COVID-19 akan memberikan dana yang sangat diperlukan kepada kerajaan untuk terus memerangi wabak tersebut.

Di samping itu, menurut beliau, ada langkah-langkah untuk memastikan bahawa Malaysia mempunyai akses kepada vaksin nanti.

“Belanjawan ini adalah untuk membantu kita menghadapi pandemik dan juga meletakkan kita di satu posisi menuju pertumbuhan jangka panjang.

“Kami mengalu-alukan banyak inisiatif yang mencapai tujuan tersebut, seperti peruntukan vaksin dan dana tambahan untuk digitalisasi PKS dan automasi.

“Sebagai negara perdagangan dan juga negara yang ingin menarik pelabur antarabangsa, apa yang berlaku secara global mempengaruhi kita dan kita harus tangkas dalam menghadapi perubahan, membawa pelaburan asing yang berkualiti dan mengeksport produk bernilai tinggi,” katanya.

Baca juga:   Kerajaan kekurangan masa, Najib janji BN buat sesuatu jika 'ditipu'

MIDF Research menjangkakan bahawa ekonomi akan terus berada di landasan pemulihan pada tahun 2021, mengunjurkan pertumbuhan sekitar 7 peratus.

Baca juga:   JAKM Kedah sasar 100,000 pengunjung - Mahdzir

Untuk tahun 2020, MIDF Research mengekalkan ramalan pengecutan -4.8 peratus. – EDISI 9

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan