24 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 10, 2022

Dua kali Hadi dinasihatkan masuk wad semasa peralihan kuasa

Mesti Baca


KUALA LUMPUR – Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan proses pertukaran kerajaan Februari lalu sebagai pengalaman paling meninggalkan kesan sepanjang 56 tahun karier politiknya.


Abdul Hadi semasa wawancara bersama portal Malaysia Gazette yang dipetik Malaysiakini mendedahkan, beliau hampir dimasukkan ke wad kerana terlalu bekerja keras untuk memastikan peralihan kuasa berjalan lancar pada ketika itu.


Menurutnya yang terlibat secara langsung dalam proses tersebut, beliau dan rakan-rakan pimpinan politik negara berhempas pulas demi memastikan kejayaan proses itu.


“Ia membuatkan saya tidur tak cukup malah dua kali dinasihatkan supaya masuk hospital.

“Namun kami bekerja dengan penuh semangat hingga berlaku ‘perubahan’ yang sangat menarik (dalam negara), aman, sampai tidak ada satu titik darah pun yang tumpah kerananya,” kata Abdul Hadi.

Detik 24 Februari lalu menyaksikan landskap politik negara berubah apabila Tun Dr Mahathir Mohamad meletakkan jawatan sebagai perdana menteri.

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah kemudian mengadakan sesi pertemuan secara berseorangan dengan ahli Dewan Rakyat untuk menilai sokongan dan kepercayaan mereka bagi memilih calon perdana menteri.

Krisis itu berakhir apabila Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dilantik sebagai perdana menteri pada 1 Mac dan kerajaan baharu yang dikenali sebagai Perikatan Nasional (PN) dibentuk.

Baca juga:   Bekas pemain PDRM FC jadi penjual ikan secara digital

Abdul Hadi berkata, dalam kemelut politik itu, tanggungjawab yang dipikul mereka antaranya memastikan perpaduan dalam kalangan orang Melayu dan orang Islam itu sendiri tidak terjejas.

Baca juga:   Halang golongan 'tebuk kapal' supaya semua selamat

“Akhirnya kita berjaya mewujudkan titik pertemuan bagi mengembalikan kuasa politik orang Melayu, Islam yang adil untuk semua.

“Kita juga berjaya mengajak kaum bukan Islam yang tidak esktrim, yang bencikan huru-hara dan pergaduhan untuk bersama kita sehingga tertubuhnya kerajaan Perikatan Nasional,” katanya.

Wartawan

Terkini

Ahmad Maslan, Steven Sim antara 27 dilantik Timbalan Menteri

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan dan Ahli Parlimen...

Lagi Artikel Berkaitan