27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 13, 2024

BN Sabah pertaruh 85 peratus muka baru, calon muda – Bung Moktar

Mesti Baca

KOTA KINABALU -Barisan Nasional (BN) Sabah bakal mempertaruhkan 85 peratus muka baharu pada Pilihan Raya Negeri (PRN) bulan depan.


Pengerusinya, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, muka-muka baharu yang akan dipilih itu terdiri daripada kalangan belia.

Bung Moktar menjelaskan, mereka yang bakal dipilih sebagai calon dalam PRN Sabah juga terdiri  daripada mereka yang belum pernah bertanding sebelum ini.

“Saya telah beri jaminan dari awal, daripada 100 peratus, 85 peratus adalah muka baharu, muka baharu ini daripada orang yang belum pernah bertanding, anak-anak muda dan kita akan gabungkan.


“Hanya 15 peratus sahaja saya lihat yang sudah pernah bertanding sama ada yang menang atau sudah pernah kalah, kalau rakyat mahu kita akan pertandingkan,” katanya kepada portal SuaraTV.

Mengulas lanjut, Bung Moktar yang juga Ahli Parlimen Kinabatangan berkata, BN sedia maklum bahawa anak-anak muda memainkan peranan penting dalam pentadbiran negara.

“Hari ini kita faham anak-anak muda bukan seperti dulu lagi, mereka bukan hanya pemimpin pelapis tetapi harus dijadikan pemimpin negeri atau negara.

“Jadi kita masukkan dalam perjanjian baharu atau new deal supaya anak-anak muda ada keyakinan kepada UMNO dan BN.

“Menerusi perjanjian baharu ini, kita akan buat, kalau kita tidak buat dalam lima tahun ini rakyat boleh tendang kami keluar,” katanya lagi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 12 September sebagai hari penamaan calon, manakala hari pengundian pula pada 26 September

Terkini

Sze Fei-Izzuddin singkir Aaron-Wee Yik untuk ke final BAC 2024

PASANGAN Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani melangkah ke final Kejohanan Badminton Asia (BAC) 2024 setelah menyingkirkan beregu utama negara...

Lagi Artikel Berkaitan